Az olíva, mint növény és olaj, régóta ismert és használt alapanyag. Az olívabogyónak – magas tápanyagtartalma miatt – gyógyító hatása van: E-, D- és K-vitamin forrása, és ásványi anyagokban is gazdag (kálium, kalcium, foszfor, cink). Szabályozni képes a koleszterinszintet, javítja az emésztést, serkenti az agyműködést, és még gyulladáscsökkentő hatása is van. Sokszor ezért orvosok is javasolják naponta egy evőkanál olívaolaj elfogyasztását.
A legértékesebbek az extra szűz olívaolajok, de ezek között is van különbség, ha választhatunk, csak a jó minőségű, hidegen sajtolt termékeket használjuk. Az extra szűz kifejezés arra az eljárásra utal, amely során a fáról leszedés után 24 órán belül – az erjedés megindulása előtt – elkezdik a sajtolást. Itt érdemes megjegyezni, hogy a szűretlen, opálos extra szűz olaj ugyan nem igazán bizalomgerjesztő látvány az üvegben, de a benne maradt szárazanyag miatt komplex ízélményt ad. Minél alacsonyabb egy olíva savtartalma, annál egészségesebb, az extra szűz fajtánál a sarokszám 0,8 százalék.
Hazánkban az olívaolaj fogyasztása csak az utóbbi években lett divatos. Használatnál ügyelni kell arra, hogy melegítés hatására az aromái teljesen megváltoznak. Ha túlhevítjük, nemcsak az ízét, de a tápanyagértékét is nagymértékben elveszíti. A szakirodalom szerint 170-180 fok a „füstpontja”, azaz e fölé ne hevítsük, magas hőmérséklettel járó sütéseknél, így például a grillezéshez ezért nem érdemes alkalmazni. Az erősebb íze miatt inkább karakteresebb alapanyagok (húsok, halak) készítésénél használjuk, de pácokba, párolt zöldségekre locsolva, sajtokhoz is nagyon passzol.
Az extra szűz olívaolaj vásárlásánál figyeljünk arra, mi van a palackra írva: a termőhely, termelő és fajta feltüntetése nagyon fontos. Ha csak annyit látunk a palackon, hogy a származási helye EU, nem lehetünk biztosak a minőségben. Az is segíthet a vásárlásnál, ha meg tudjuk szagolni, mert ha túl gyümölcsös az illata, akkor vagy túlerjedt bogyóból készült, vagy rossz helyen tárolták.
AirChef
Kapcsolódó cikkünk: Ezt eheted! A világ legegészségesebb zsiradékai