Ebben a hidegben ki ne vágyna egy nagy tányér forró levesre? Főként, ha az krémes, lágy, édeskés, pikáns ízű... Ezért az elképesztően finom édesburgonya-krémlevesért nem csak a vegánok fognak rajongani. Amennyiben Ön most vág bele az életmódváltásba, ez a leves garantáltan átlendíti majd a kezdeti nehézségeken.
Két-három közepes méretű édesburgonyát pucoljunk meg és kockázzunk fel. Egy póréhagymát karikázzunk fel és dinszteljük meg olajon. Miután a póréhagyma összeszottyadt, dobjuk rá a feldarabolt batátát és öntsük fel egy-másfél liter zöldségalaplével. Alacsony lángon főzzük addig, amíg az édesburgonya tökéletesen meg nem puhul. Ekkor kapjuk elő a szekrényből a botmixert, és pürésítsük tökéletes állagúra a krémlevesünket. Kóstoljuk meg és fűszerezzük, ha szükséges. Mehet bele egy pici gyömbér, korainder vagy bazsalikom is, a kardamomtól pedig kifejezetten pikáns ízt kapunk.
A leves mellé készítsünk betétnek gabonaszalámiból vagy növényi sajtból chipset. Nincs más dolgunk, mint hogy a gabonaszalámit vékony szeletekre vágjuk fel, és olajon mindkét oldalát finom roppanósra süssük. A sajtchipshez lereszeljük a növényi sajtot, kis kupacokat halmozzunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem olvad. Ezután hagyjuk kihűlni, hogy megdermedjen.
ESZTER
Kapcsolódó cikkünk: Készítsd el otthon a világ leghíresebb vegán streetfoodját