Lejárt az ideje annak, hogy unalmas kiegészítőként gondoljunk a salátára, és csak az ecetes lével nyakon öntött, bágyadt zöldekből álló verziók jussanak eszünkbe. Jóval több kihozható a műfajból, lássuk, miből válogathatunk!
Tartalmas saláták
Komplett főétkezésként is megállja a helyét egy tál főtt gabonával vagy álgabonával dúsított, nyers, főtt és sült zöldségekkel kevert saláta. Készíthetjük rizsből, hajdinából, kuszkuszból, bulgurból. Grillezhetünk hozzá sajtot vagy hirtelen kisüthetünk mellé egy szelet húst, és már kész is a komplett, tápláló ebéd. És ne feledkezzünk el a szintén laktató kenyérsalátáról, a panzanelláról se, melyben a szikkadt kenyér, bagett új életre kelhet.
Köret mellé
A fő komponens és a hozzá passzoló köret mellé is tálaljunk egy tál könnyű, egyszerű levélkékből, uborkából, paradicsomból álló, semleges ízvilágú salátát. Húsos ételek mellé – legyen szó ünnepi sültekről vagy nyári grillezésről – kifejezetten jól esik, frissíti a fogást. Dresszingünk alapjaként választhatunk balzsamecetet vagy citromot.