© 2022 Foodyny.

A zacskós leves mára teljesen hétköznapi étellé vált, de azt kevesen tudják, hogy honnan indult az elképesztő karrierje. A tészta Ázsiában közkedvelt étel, tehát az egész onnan indult, még közelebbről Japánban.

zacsek1

1985-ben kezdődött a története, amikor egy japán üzletember, Momofuku Ando azt tapasztalta, hogy az utcai árusoknál nap mint nap rengeteg tészta fogy. Rájött, hogy ha a tésztát valamilyen módszerrel instant formában létrehozná, óriási piacot nyerne. Némi kísérletezés után kidolgozta a technikát: ha a tésztából kivonja a vizet, az hosszan eláll, és utána csak forró víz szükséges hozzá, és kész az étel. Időt, energiát spórolunk meg vele, és nagy előnye, hogy bárki könnyedén elkészítheti, nincs szükség hozzá másra, csak egy edényre és melegítő eszközre. Innen már nem volt nagy lépés, hogy az ízesítés miatt hozzátegyenek szárított zöldségeket és némi fűszert.

zacsek4

Momofuku újítása óriási üzlet lett, több világcég is alkalmazza és fejleszti tovább a technológiát.Előnye, hogy elkészítéséhez nem kell semmilyen szaktudás: a gyerekektől, az idősebb korosztályig szinte mindenki megoldhatja vele az étkezését.

A zacskós levesek és instant tészták nem az egészséges táplálkozás szimbólumai. Bőven vannak bennük szénhidrátok, E betűs alkotóelemek, ízfokozók, sok só, de vitaminokat és rostokat nyomokban sem tartalmaznak. Az ilyen levesek alapanyaga a mononátrium-glutamát, amely egészségtelen, ha rendszeresen és nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, sőt, függőséget is okozhat.

zacsek3

Azért elkeseredésre semmi ok, jó hírünk is van azoknak, akik szeretik a zacskós leveseket: mint minden iparág, ez is fejlődik, és már léteznek olyan termékek, amelyek nincsenek tele káros anyagokkal. Ezek az organikus levesek ugyanolyan egyszerűen és gyorsan elkészíthetők, mint elődeik,de egészségesek – igaz, jóval drágábbak is.

A jelenleg kapható zacskós levesek természetesen megfelelnek az előírásoknak, deérdemes átnézni a hátoldalukat, hogy tisztában legyünk a minőségükkel.

Az ilyen ételek alapként is szolgálhatnak, egy jó háziasszony remekül felturbózhatja őket friss zöldségekkel, esetleg hússal.

A mindennapokban a zacskós leves segítség is lehet: egy betegség, megfázás alkalmával gyors, könnyen fogyasztható meleg étel, sokak szerint a másnaposságra is gyógyír.

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: Házhoz viszik a levesport

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.