© 2018 Foodyny.

A rohanó világ számtalan hátrányainak egyike a reggeli étkezési szokások megváltozása. A napindító étkezés sokszor elmarad, vagy egy-egy italra korlátozódik. Pedig régi bölcsesség, hogy "reggelizz úgy, mint egy király".

regi5

Tény, hogy a szervezet igényli a reggeli táplálékbevitelt, de nem mindegy, hogy mit juttatunk a szervezetbe. A világ országaiban azért rengeteg példa van arra is, hogy a reggeli fogyasztás fontos étkezés, és arra is, hogy teljesen természetes, hogy a nap kezdése a reggelihez kötött. Ha a reggeli kerül szóba, általában tojásra, sült szalonnára, péksüteményre, sajtokra, lekváros kenyérre gondolunk és rengeteg kávéra. Pedig ezekkel nem teszünk túl jót magunkkal. Már a nap kezdetén zsírt, cukrot, koleszterint, különféle adalékanyagokat és tartósítószereket pumpálunk magunkba, majd ezt megspékeljük egy nagy adag koffeinnel. A szervezet ettől nem felébred, hanem lelassul, mert azon dolgozik, hogy a bevitt anyagokkal jusson valamire. Ilyenkor legszívesebben visszafeküdnénk aludni, ahelyett, hogy felpörögnénk.

regi2

Mindenképp olyan ételt érdemes választani, amellyel jól lehet lakni, és megadja a lendületet a nap kezdéséhez. Érdemes itt is kicsit visszatekinteni, és okulni abból, mit is ettek nagyszüleink. Ha már a szokás ezt kívánja, lehet rántottát készíteni, de legfeljebb két tojásból és zöldségekkel. Könnyed és energetizáló reggeli a gabona, de nem a gabonapehely, hanem a zabkása és a kukoricakása. Csakis teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményt fogyasszunk, és semmiképp ne kenjünk rá tartósítószerekkel elkészített lekvárokat, dzsemeket, ha lehet, maradjunk a házinál. Természetesen a gyümölcs és a zöldség is ideális választás. A zöldséget párolva fogyasszuk reggelire, így benne maradnak a tápanyagok, és kissé meg is puhul, könnyebben emészthetővé válik. Zöldségekből készíthetünk smoothie-kat is, ezek nagyon táplálók, ízlés szerint olajos magvakat adhatunk hozzájuk, amelyek roppant energetizálóak. A gyümölcsöket fogyaszthatjuk turmixolva vagy gyümölcslé formájában – ezt érdemes minden reggelinkbe beiktatni a magas vitamintartalma miatt.

regi3

A szervezet ébredéséhez – mindezeken túl – rendkívül fontos a víz. Érdemes kipróbálni, hogy minden reggel egy nagy pohár víz elfogyasztásával kezdjük a napot, és észre fogjuk venni, mekkora segítség ez a nap kezdéséhez. 

regi4

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.