© 2018 Foodyny.

Hogy miért fogyasztunk édességet, többnyire mindenki tudja. Arról viszont nem szól a fáma, hogy a sós íz miért csábító számunkra.

salt1

Amennyiben sűrűn kívánjuk a sós ételeket, vagy állandóan chipset ropogtatnánk, biztosak lehetünk abban, hogy hiányzik a szervezetünkből a nátrium vagy a kálium. Ennek több oka is lehet. Ha sok vizet fogyasztunk, dehidratáljuk a szervezetet, sót vesztünk. Ez áll fenn fokozottabb testmozgás, edzés után is, hiszen az izzadsággal távozik el szervezetünkből. Ugyancsak sóveszteséget okoz a betegség, testünk lázzal járó túlhevülése, amely során veszítünk folyadékot. Sokan azt is tapasztalhatják, hogy egy átbulizott, túlzott alkoholfogyasztással járó éjszaka után nemcsak a fejfájással küzdünk, hanem a sóhiánnyal is. A sós íz kívánásának oka a mellékvesék rendellenes működéséből is adódhat, aminek következtében értékes ásványi sókat és nátriumot veszíthet a szervezet. Megfigyelések és kutatások alapján azok az emberek is gyakran kívánják a sós ételeket, akiknek magasabb a vérnyomásuk a normál szintnél.

salt2

Pszichés problémák jeleként is lehet értelmezni a só utáni vágyakozást. Ha stresszes életet élünk, biztosan rágcsálhatnékunk támad. De akkor is ezt az ízt kívánjuk, ha dühösek vagyunk. Összességében itt az elfojtásokról van szó: ha nem hagyjuk a felszínre törni szorongásainkat, és azokat nem kezeljük, nagy valószínűséggel, a szervezet sót fog kívánni. Akkor is ez következik be, ha félünk valamitől, és önbizalomhiányosak vagyunk. Ezek a lelki tényezők is sóért fognak kiáltani, de nem az a megoldás, hogy a konyhasóhoz nyúlunk. Az sem hogy, állandóan chipset, ropit, sós süteményeket rágcsálunk. A nátriumbevitelünket egészségesebben is meg tudjuk oldani zellerrel, répával, joghurttal, de szárított szardíniával is.

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.