© 2018 Foodyny.

Amennyiben azt vesszük észre, hogy rendszeresen sóvárgunk a savanyú íz iránt, érdemes utánajárni, mi lehet az oka. Mint minden túlzott mértékű, egy bizonyos ízre összpontosító vágyakozásunknak, ennek is oka van: a szervezetünknek valami hiányzik. A savanyú íz utániáhítozásnak élettani oka a vitaminhiány lehet. Főképp a C-vitamin, ami ebben az esetben a kelleténél kisebb mennyiségben lehet a szervezetben. Az aszkorbinsav áldásos hatását mindenki ismeri: antioxidáns, az anyagcsere-folyamatok védnöke, az egészséges bőr és csontok hírnöke.

sava1

A savanyú ízt akkor is kívánhatjuk, ha gyomrunkban csökken a savtermelés. Ez gyakran előfordulhat, és érdemes odafigyelni rá, mert arról árulkodik, hogy a kiválasztórendszerünkkel baj van. Jó néhány betegséget megelőzhetünk, ha tisztában vagyunk ezzel.

A savanyúság kívánása a terhes nőknél gyakran jelentkezik, mert a hormonális változások miatt kissé édeskésebbnek éreznek mindent, ezért vágynak például kovászos uborkára. Akkor is a savanyúságot akarja a szervezet, ha a kelleténél több alkoholt fogyasztottunk, és nem hidratáltunk. Nem véletlen, hogy népi megoldás a másnaposságra a korhelyleves.

sava2

A savanyúság utáni rendszeres vágyakozásnak lelki okai is lehetnek. Abban az esetben jelentkezhet, ha valamiből túl sok van. Ilyenek például a túlfűtött – pozitív vagy negatív – érzelmek, amelyeket el kell engedni. Jelentheti azt is, hogy dühösek vagyunk, nagyon haragszunk valakire.

Aggodalomra azért semmi ok, hiszen az teljesen normális, hogy vannak olyan napok, amikor sósat, édeset vagy savanyút kívánunk. Akkor kell odafigyelni, ha valamelyik túl rendszeressé válik.

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.