Igen is, meg nem is. A rétes is kialakult valahogy, és voltak elődei. A XVI. század környékén, az Oszmán Birodalom európai hódításainak idején elterjedtek a jellegzetes török ételek. A sokak számára ismert baklava és a burek lehetett a ma ismert rétes őse.

rét1

A rétes szó a réteg szóból ered. A rétegekbe hajtogatott vékony tésztát töltelékkel töltötték. A lényeges rész a tészta, mivel a jó réteshez jó minőségű lisztre van szükség, fontos a magas sikértartalom. Ilyen liszt Európában csak a Kárpát-medencében, az Alföldön termett. A rétes megalkotásához az is kellett, hogy a szegény családokban a háziasszonyok egyszerű, rendelkezésükre álló alapanyagokból készítsenek csemegét. A liszt, a tojás, a zsiradék, és a túró minden háznál elérhető volt. Még Zrínyi szakácskönyve is említi az elkészítésének módjait. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a rétes magyar, mint azok a népszokások, amelyek végigkísérték útját. Sütötték keresztelőkre, lakodalmakra, farsangkor és újévkor is. Az utóbbi esetben a jelentése az volt, hogy az esztendő hosszúra nyúljon, illetve a tészta nyúlásából következtettek arra, hogy szerencsés lesz-e az új év. A rétes hazánkon kívül az osztrákoknál és a németeknél is jellegzetes étel, és bár mindenki magáénak mondja, az előzőekből kiderül, ez bizony magyar finomság.  

rét2

AirChef

Kapcsolódó cikkünk: 

 

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.