Nem mindennapi vállalkozásra adtuk a fejünket, elhatároztuk, hogy megszerezzük az ország legjobb házias ételeinek receptjeit, méghozzá azoktól, akik az alapanyagokat árulják. Nem, nem a hipermarketekből gyűjtjük az inspirációt, hanem a piacon a kofáktól, akikben – éljenek bárhol az országban, és áruljanak húst, tojást vagy zöldséget – egy valami közös: imádják a finom falatokat.

Piacjáró körutunk első állomását Dél-Pest egyik ikonikus piacán a Tátra téren kezdtük meg egy álmos szerda délelőtt. Miközben beszereztük az ebédre szánt rakott karfiol minden fontos alapanyagát, beszédbe elegyedtünk a kofákkal, így a tojásossal és a zöldségessel is.

Rántotta mindennel
Miközben az XL-es méretű tojásokból tízet sorakoztatunk a papírtartóba, megkérdezem Lacit, a tojás-neppert, mi az első étel, ami eszébe jut az általa árult élelmiszerről. "Na, hát mi jutna eszembe? A rántotta. Ma is azt ettem reggelire" – mondja, miközben rám kacsint. "És, hogyan szereti a rántottát?" – teszem fel az álnaiv kérdést emberemnek, aki nagyot nyelve részletesen elmeséli az ő sülttojás-készítési rituáléjának minden mozzanatát.

rantotta

"Először is, felvágom a szalonnát és megpirítom. Dobok hozzá egy kis szálakra vágott vöröshagymát, majd néhány karika kolbászt. Amikor ez szépen összesült, akkor mehet rá 3-4 elkevert tojás. Egy kis só, egy kis bors, jó sok pirospaprika a tetejére, és már kész is. Hú, de finom is ez!" – mondja. Mielőtt tovább haladnék némi karfiolért, Laci kedvesen, foghegyről megjegyzi: egyszer szívesen készítene nekem is rántottát.

Rakott krumpli a köbön
Pirikének hatalmas zöldséges standja van a piacon. Csak úgy roskadozik a friss zöldségektől, gyorsan be is szerzek tőle egy nagyobb karfiolt 400 forintért. Közben éppen elcsípem, ahogy társával arról beszélget, milyen jólesne most nekik egy kis rakott krumpli. "Hogy készíti a rakott krumplit, Pirike?" – kérdezem.

rakottkrumpli

"Ahogyan az édesanyámtól tanultam. Megfőzöm héjában a krumplit sós vízben, és megfőzöm a tojást is. Amikor a krumpli kihűlt, lehúzom róla a héját, és felkarikázom" – kezdi a családi receptet Pirike. "Ezután fogom a jó kis szalonnát, felcsíkozom és a tűzálló tál aljára teszem. Na, aztán megy rá egy réteg krumpli, majd tojás, jó sok tejföl, jó sok kolbászkarika, ezt addig ismétlem, amíg minden el nem fogy" – mondja. A titok azonban ez után jön. A tetejére nem sima tejfölt szokott tenni, hanem elkever benne egy tojást, rak hozzá pirospaprikát, és úgy önti a rakott krumplira. Azt mondja, így sokkal finomabb a felső réteg. A rakott krumplit végül addig süti, amíg a teteje pirosra nem sül.

Mire Pirike a recept végére ért, igencsak megéheztem. Sutba dobva eredeti ebéd-ötletemet, bevágódtam a henteshez egy sült kolbászra, mustárral és fehér kenyérrel. Jó lesz az a rakott karfiol vacsorára is...

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Tóth Marci jelenti Barcelonából – La Boqheria

 

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.