© 2018 Foodyny.

Az ember a hipermarketekben vásárolva gyakran fut bele nem megfelelő minőségű élelmiszerbe. Például olyan almába, amely másnapra rohadásnak indul. Elhatároztuk, hogy utánajárunk, honnan tudhatjuk, hogy friss, egészséges élelmiszereket vásárolunk-e. A titok nyitját pedig a piaci kofáktól reméljük.

A Tátra téri piacon évtizedek óta árul Józsi bácsi és lánya. A standjuk oldalán egymás mellett sorakoznak a zöld almák, a jonatánok és az idaredek. Szép, egészségesnek tűnnek, bár tény, a zöldalmák egy részén kis, fura foltokat látok. "Ezek a szállítás közben nyomódtak meg" - mondja a fiatal hölgy, mert látja, nagyon nézegetem, forgatgatom az almákat. "Honnan jönnek?" – kérdezem, majd ő nevetve hozzáteszi, hogy a Nagybaniról. Megtudom, hogy fix almabeszállítójuk van a kereskedői piacon, aki egyenesen a szabolcsi termelőktől hozza a friss gyümölcsöket.

alma

Miközben inkább a jonatánok mellett döntök, és a kis szatyromba kezdek pakolni úgy egy kilót, megkérdezem újdonsült kofa-barátnőmet, hogy a csudába lehet megállapítani egy almáról, hogy az finom és legfőképp egészséges-e. Rögtön kapok néhány tippet, amit ezentúl garantáltan szem előtt fogok tartani minden gyümölcsvásárlásomnál.

1. Ha kívülről szép, valószínűleg belül is az lesz. Magyarul, ha nem pöttyös, nem ráncos, nem foltos, akkor jó eséllyel nem lesz vele probléma.

2. Válasszuk a hazait! Mindenképpen érdemes magyar gyümölcsöket vásárolni, mert kis ország lévén rövidebb utat tesz meg az alma a termelőtől az eladóig, így frissebben érkezik a vásárlókhoz.

3. Ne vásároljunk almát hipermarketekben! Hatalmas mennyiséget szereznek be a nagykereskedelmi láncok, ezért akár hosszú-hosszú ideig is állhat a raktárukban, mire a fogyasztó elé kerül. Érdemes piacon vagy a sarki zöldségesnél vásárolni, ahol a viszonylag kis mennyiségű áru gyakran cserélődik, ezáltal sokkal frissebb.

4. Ha mégis úgy döntünk, hogy szupermarketekben szerezzük be a gyümölcsöt, semmiképp se vegyük meg a gyanúsan olcsó almát, ugyanis könnyen elképzelhető, hogy bár kívülről szép és egészségesnek tűnik, a belseje már rohadásnak indult. Ezt az almatermelők és a szupermarketek beszállítói jól tudhatják, nem véletlenül kínálják a többi almához képes jóval kedvezőbb áron.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.