© 2018 Foodyny.

Bogár Péter és párja, Erika egészen Ausztráliáig ment, hogy megvalósítsa önmagát. A vendéglátós éveket maguk mögött hagyva food truckot nyitottak, és magyaros ételekkel várják a helyieket. Sikeresek, tehetségesek, jól menő üzletet visznek, ám egy dologgal nem számoltak: a honvággyal. Péterrel, a Rare Flower megálmodójával beszélgettünk.

ausztralia dodolles1

Gyakorlatilag úgy is mondhatnánk, hogy a világ végén kezdtek új életet. Miért pont Ausztrália?
- Először 2011-ben jártam Ausztráliában Brisbane-ben a keleti parton turista vízummal, ekkor fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy itt szeretnék élni.

Nehezen kapták meg a vízumot?
- Meglehetősen. Miután hazajöttem, Budapesten elmentem egy szemináriumra, amelyet egy itteni bevándorlási ügynökség szervezett. Azt az információt kaptuk, hogy jók az esélyeink Erikával egy állandó vízumra, úgyhogy belevágtunk a procedúrába. A folyamat nagyjából két évet vett igénybe, amit nyelvvizsgákkal, szakmai elismertetésekkel, orvosi vizsgálatokkal, nyomtatványok kitöltésével, tanulással és sok munkával töltöttunk. 2012 októberében kaptuk meg az állandó vízumunkat, majd 2013 februárjában repülőre szálltunk, és meg sem álltunk Perth városáig.


ausztralia dodolles2

Hol tudtak elhelyezkedni?
- Annak ellenére, hogy én otthon pénzügyi és számviteli területen tevékenykedtem, a párom pedig ügyfélszolgálatos volt, itt mindketten a vendéglátásban kezdtünk dolgozni. Erika pincérnőként és éttermi séfként is megállta a helyét, én pedig pincérként, szállodai bankettcsoportfőnökként, majd étteremmenedzserként dolgoztam.

Akkor mondhatni, jól ment a soruk. Miért döntöttek mégis úgy, hogy valami merőben újba vágják a fejszéjüket?
- Egyszerűen elkezdett motoszkálni a fejünkben a saját üzlet ötlete. Először kávézót szerettünk volna nyitni, mindaddig, amíg rá nem jöttünk, hogy a magas bérek és a bérleti díjak felemésztenék a tartalékainkat viszonylag rövid időn belül. Egyik este egy helyi brazilok által üzemeltetett trucknál vacsoráztunk, és akkor azt mondtam, hogy igen, én ezt szeretném, csak magyar ételekkel. Fél év tervezés, és szervezés következett, majd 2015 októberében megnyitottuk a Rare Flower Hungarian Food Truckot.

ausztralia dodolles3

Az ausztrál jogi környezet mennyiben nehezítette meg a vállalkozás elindítását?
- Mivel ez az első vállalkozásunk, a helyi bürokráciát a magyarral nem tudom összehasonlítani. Ami nehézséget okozott, hogy meg tudjunk felelni minden helyi önkormányzat elvárásának. A probléma az volt, hogy több helyen is szerettünk volna parkolni a kocsinkkal, hogy minél szélesebb körben tudjuk népszerűsíteni az ételeinket, viszont a helyi önkormányzatok szabályozása és követelményrendszere merőben eltért egymástól. Volt olyan, ahol három mosogatót szerettek volna a kocsinkba, máshol pedig már négyet különböző méretekben, ahhoz hogy megkapjuk az árusítási engedélyt.


ausztralia dodolles4

Mi jellemzi az ausztrál emberek étkezési szokásait?
- Ezt nagyjából fel tudtuk mérni abban a két évben, amelyet éttermekben és szállodákban töltöttünk kemény munkával. Beállítani lángossal, dödöllével, paprikás csirkével egy olyan városba, ahol a legtöbb ember még mindig csak a hamburgert, hot dogot, sült krumplit, pizzát, fish ‘n chips-et és az ázsiai illetve indiai konyhát ismeri, kisebb-nagyobb túlzásokkal, óriási rizikót jelentett.

Mivel győzték meg őket mégis?
- Minden ételünk friss és helyi alapanyagból készül, nálunk nincs fagyasztott élelmiszer, sem tartósítószer, sem színezék. A menünk folyamatosan alakul, mivel nekünk azt kell árulnunk, amit az emberek megvesznek. Folyamatosan figyeljük az ételeink egymáshoz viszonyított forgalmát, a trendeket, majd az étlapot ezek alapján módosítjuk.

ausztralia dodolles5

Jelenleg mit lehet önöknél kapni?
- Az alapételünk a lángos különböző feltétekkel, olyanokkal, mint a fokhagyma, tejföl, sajt, grillezett kolbászkarikák, szalonna, de van már lángosunk tükörtojással és friss spenótlevelekkel is. Van dödöllénk, amit hagymával pirítunk le, majd olvasztott sajttal, illetve pirított szalonnával kínálunk, természetesen tejföllel, igény szerint friss salátával. Csirkepaprikásunk wrap formában található meg az étlapon friss zöldségekkel, tejföllel, Erős Pistával és olvasztott sajttal, de van csirkeburgerünk is hasonló alapanyagokkal és ízvilággal, illetve vannak salátáink, gluténmentes és vegetáriánus wrapjaink. Nemrég elkezdtünk sült krumplit is árulni egy kis csavarral, ami annyit tesz, hogy frissen zúzott fokhagymás, paprikás, olívaolajos pácban marinált, grillezett csirkemell csíkokkal, sajttal, finomra metélt újhagymával és tejföllel tesszük érdekesebbé.


ausztralia dodolles6

És mi az ausztrálok kedvence? Mi iránt a legnagyobb a kereslet?
- Imádják a lángost fokhagymával, kolbásszal és sajttal, a dödöllét sajttal és pirított szalonnával, valamint az új burgerünket.

Mennyire elégedettek azzal, amit eddig elértek a foodtruckkal?
- Mindenféle nagyképűség nélkül, büszkék vagyunk arra, amit három év alatt elértünk. Szinte a semmiből létrehoztunk valamit, ami egyre jobban teljesít egy olyan városban, ahol a többség még soha nem hallott ezekről az ételekről. Ki merem jelenteni, hogy a jelenleg Perth-ben üzemelő, körülbelül százhúsz food truck közül mi a húsz legforgalmasabb között vagyunk, és ez a csakis a mi kitartó munkánk eredménye.

ausztralia dodolles7

Mik a terveik?
- Szeretnénk hazaköltözni, és otthon is beindítani egy vállalkozást. Egész egyszerűen honvágyunk van, és úgy gondoljuk, otthon is van igény egy helyi alapanyagokkal dolgozó, minőségi ételeket kínáló vidéki vállalkozásra, mondjuk a Balaton közelében, amely mindig is a szívünk csücske volt. Most úgy látjuk, hogy ha a világ másik végén szinte a semmiből meg tudtunk valósítani egy üzleti koncepciót, akkor ezt otthon is véghez tudjuk vinni, de persze erre az idő majd megadja a választ. Ausztráliába bármikor visszajöhetünk, mivel nemrég mindketten megkaptuk az ausztrál állampolgárságot. 

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.