© 2018 Foodyny.

Napra pontosan tizennyolc évvel ezelőtt kezdett sajtokat készíteni Ica néni, miután anyósától megtanulta a szakma csínját-bínját. Ma már a gyerekei is ezzel foglalkoznak, így igazi családi vállalkozásként látják el a Hunyadi téri termelői piac vevőit finomabbnál finomabb falatokkal.

sajt1

– Az anyósom ötven évig a Lehel téri piacra járt, aztán amikor azt átépítették, áttette ide a székhelyét, a Hunyadi térre. Én pedig ezt a vevőkört vettem át tőle, nem volt kérdés, hogy maradok a megszokott helyünkön – magyarázza.

A túró készítését anyósától leste el, a sajtgyártás mesterségét azonban könyvekből sajátította el. Büszke arra, hogy termékei kézzel készülnek, illetve arra is, hogy semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak.

sajt2

– Készítünk füstölt sajtokat, illetve ugyanazok natúr változatát is. Emellett vannak kecskesajtjaink, amelyek szintén a családi gazdaságunkból származnak – meséli Ica néni.

Miközben beszélgetünk, folyamatosan érkeznek hozzá a törzsvásárlói, egyikük gyorsan megmasszírozza a sajtkészítő hátát, míg a másikuk a múltkor vásárolt diós sajtról áradozik.

– Vannak klasszikus sajtjaink is, de sokszor készítünk a vevőink kérésére is – mondja mosolyogva, majd hozzáteszi, így született meg a már említett diós és az aszalt gyümölcsös változat is, ez szintén hatalmas sikert aratott a vevők körében.

sajt3

 

– És ön hogy szokta enni a sajtjait? – teszem fel a kérdést Ica néninek, aki mosolyogva válaszol:

– Vagy csak úgy önmagában, vagy gyümölccsel szoktam falatozni. Nagyon különleges ízvilágot ad neki, ha almával, szőlővel, vagy éppen fügével párosítjuk össze. Na, válogasson kedveském maga is, aztán kísérletezgessen otthon! Meglátja, megéri.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Kofa-tippek: Így válasszunk krumplit!

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.