© 2018 Foodyny.

Baka Ágnes harminc éve őstermelő, és három évtizede minden héten a belvárosi Hunyadi téri piacon árulja terményeit. Amikor ott jártunk, éppen tojásokkal, házi tésztával és barkaágakkal várta a vásárlóit.

tojas1

Világ életemben állatok vettek körül, a szüleim és a nagyszüleim is gazdálkodással foglalkoztak. Nagyon sok tehenünk, lovunk és disznónk volt. Az élet úgy hozta, hogy bár közgazdász végzettséget szereztem, mégis ebben láttam a jövőmet. Most már, lassan a nyugdíj felé közeledve kicsit lelassítottunk, minimális mennyiségre korlátoztuk az állataink számát.

Hány tyúkja van jelenleg?
– Kétezer.

Ez lenne a minimális?
– Nézze, régen sokkal több volt. De ennyi tyúk is képes annyi tojást tojni, hogy megélhessünk belőle.

Hogy tartja ezeket az állatokat?
– Az istállóban vannak szabadon. Gyönyörű sárga tojásaik vannak, csupa jó dolgokkal etetjük. Persze télen tápot kapnak, amibe lucernalisztet keverünk, de hát ebben az évszakban táp nélkül nincs is tojás.

tojas2

Mit jelent a tojáson a jelölés?
– Ezen láthatja az egyes számot, ez azt jelenti, hogy mélyalmos. A többi szám, pedig az én saját őstermelői kódom, amit névre és állományra adnak. Tehát ez a szám az egész országban csak az enyém, a tojásaimat így tudják azonosítani.

Ha ránézünk a tojásra, akkor kívülről meg tudunk állapítani róla bármit is?
– Kívülről nem, a tojásnál mindig a héjon belüli dolgok az érdekesek. Nemrég repedt meg ez a tojás, nézze meg a sárgáját, milyen gyönyörű színe van! Na, ebből látszik, hogy egészséges és friss tojásokkal van dolga. Vagy nézze meg ezeket a tésztákat!

Ezeket is ön készítette?
– Nem a két kezemmel készült, viszont én adtam le az alapanyagot, tehát az én tojásaimból gyártották egy kis üzemben. De azt hiszem, meg is látszik a színén, nem olyan ám, mint a bolti!

tojas3

Mit javasol, mire figyeljünk, amikor tojást vásárolunk?
– Próbáljon mindenki olyan emberektől tojást venni, mint amilyen én vagyok. Kevesebb tojás megy át a kezünk között, ebből kifolyólag mindig frissek, heti váltásban hozzuk őket. Ráadásul, ha találnak egy megbízható őstermelőt, akkor azt is tudni fogják, hogy mivel eteti az állatokat és hogy egészséges tojást tojnak azok a tyúkok. De tudja mit? A legjobb tanácsom az, hogy egyszer vásároljanak egy doboz tojást az őstermelőtől, és otthon törjék fel, hasonlítsák össze a nagy áruházak tojásaival. Azt hiszem, az eredmény magáért beszél majd, és többé nem vesznek le tojásokat a hipermarketek polcairól.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.