A rómaiaknak tessék megköszönni, hogy elterjedt a világon a töltött tészta, köztük a banánnal töltött pite is, amelynek ma, március 2-án van a világnapja. Az őseink gabonaőrleményből gyúrtak tésztát, vizet és zsiradékot adtak hozzá, ezek voltak a lepények és piték elődei.
Ezeket töltötték meg különböző tartalommal. Főtt hússal, zöldségekkel, vagy éppen gyümölccsel. Leginkább a tengerészek számára volt ideális étel, mert nem romlott gyorsan, viszont igen tartalmas betevőnek bizonyult a hosszú utakon. A rómaiak végül eljutották Európa más tájaira is, és bár a hadseregüknek senki sem örült, a magukkal hozott receptet boldogan befogadták a leigázottak. A banánkrémes pite az egyik legegyszerűbben elkészíthető pitefajta, így nem csak ma, az ünnepén, hanem bármelyik hétköznapon szívesen ajánljuk fogyasztásra.
ZsÉ
Kapcsolódó cikkünk: Jön a citrom ízű banán!