Huszonnégy éve töretlen a Hungarian Rhapsody, vagyis Magyar rapszódia nevű étterem népszerűsége Southgate-ben, ahol a Detroit Metro Times szerint az otthon ízeit idéző ételeket tálalnak fel. Az újságíró és társa egy banketten vett részt, ahol lehetősége nyílt az étterem szinte minden fogását megkóstolni.
A Hungarian Rhapsody svédasztalos éttermet Steve, vagyis István és Darlene Szatmári alapította lányával, Jennifer Sullivannel 1993-ban. A Detroit Metro Times újságírója nagy lelkesedéssel vetette bele magát a tradicionális magyar ételek kóstolásába, aminek nyitányaként sikerült megismerkednie többféle tokaji borral, és ahogy fogalmaz, az ikonikus bikavérrel is.
Előételnek magyar szalámi és kolbászválogatást, valamint körözöttet kóstolt egy népszerű amerikai creaker kíséretében, és míg az előbbiek maximálisan ízlettek neki, addig a paprikás, hagymás, borsos túrókrémet leginkább kitörölné az emlékezetéből.
Meleg előételként tesztelte a Hortobágyi palacsintát is, majd egy igazi magyaros zöldbablevest fogyasztott el rengeteg tejföllel és gombóccal. Főételnek csirkepaprikást evett nokedlivel, társa pedig omlós sült sertéshúst fogyasztott. Természetesen nem mehettek el szó nélkül a bográcsban tálalt marhagulyás mellett sem, amelyről megtanulták: pirított szalonnával tálalt túrós csusza dukál hozzá.
Az étterem halételei maximálisan elnyerték az újságírók tetszését, a káposztás tésztáért viszont nem lelkesedtek. Természetesen megkóstolták az étterem töltött káposztáját is, amelyhez valamilyen oknál fogva burgonyapürét szedtek maguknak köretnek. A tradicionális desszertek közül baracklekváros és túrós-fahéjas palacsintát ettek, és meglehetősen gumiszerűnek, a töltelék ízét pedig felejthetőnek érezték.
Az amerikai újságírók összességében pozitív tapasztalatokkal távoztak a magyar étteremből, és közben még a régi kézművesek világába is bepillantást nyerhettek, valamint a nemzeti ruhákba öltöztetett babák és hímzett asztalterítők segítségével a népművészetünkkel is megismerkedtek.
ESZTER
Kapcsolódó cikkünk: Amerikai álom magyarosan fűszerezve