© 2018 Foodyny.

Bár a negyvennapos böjt idén hivatalosan már február 14-én, vagyis Hamvazószerdán elkezdődött, biztosan vannak többen, akik az utolsó három hétben, vagy éppen a finisben csatlakoznának a húselhagyókhoz.

bojt

A kereszténység legnagyobb ünnepének, a húsvétnak klasszikus hagyománya, hogy a böjtölők az ünnepet megelőző negyven napban megtisztítják testüket és persze a lelküket is a méreganyagoktól. Van azonban néhány alapszabály a hús elhagyásán túl, amit minden böjtölőnek be kell tartania

1. Tilos a hal és a zsír is
Nemcsak a húsféléket kell teljesen száműzni a böjti időszakban, hanem a halat és az állati eredetű zsírokat is. Ez utóbbiakat azonban növényi olajokkal és egészséges vajakkal tökéletesen pótolni lehet.

2. Öt étkezés helyett most legyen három!
A klasszikus böjti napi étrend értelmében háromszor lehet étkezni, ebből pedig egyszer lehet úgy igazából jóllakni. A reggelin, az ebéden és a vacsorán kívül tehát nincs más, kisebb étkezés, nasizás, falatozás napközben...

3. Fehérjepótlás és méregtelenítés
Antioxidánsokban bővelkedő zöldségeket és gyümölcsöket kell beiktatnunk étkezéseinkbe, de törekednünk kell arra is, hogy a hal és a hús mellőzése miatt ne alakuljon ki a szervezetünkben fehérjehiány. Ebben lehetnek a segítségünkre az olajos magvak, a tejtermékek és a növényi tejek is.

4. Tiltólistás alkohol és bőséges folyadékbevitel
Természetesen a hús mellett az alkoholféléket is száműzni kell a következő napok, hetek étrendjéből. Ahhoz azonban, hogy csökkentsük az éhségérzetünket és megtisztítsuk a szervezetünket, naponta minimum két, de ideálisan 2,5-3 liter folyadék fogyasztása mindenképpen szükséges. Ebbe természetesen beletartozik a leves is, a kávé viszont semmiképpen sem, ugyanis dehidratáló hatású, elvonja a vizet a szervezetünkből.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.