© 2022 Foodyny.

Halmos Mónika közel három évtizede foglalkozik ehető virágokkal, életének azonban gyerekkora óta szerves része a gasztronómia ezen szűk szegmense. A tavasz és a nőnap közeledtével arról beszélgettünk, miként lehet belevágni a virágevésbe és hogyan tudnák az urak még emlékezetesebbé tenni a nőnapot párjuk számára.

ehetoviragok1

Honnan jött az ötlet, hogy ehető virágokkal kezdjen el foglalkozni?
- Gyerekkorom óta foglalkoztatott a dolog, mert nálunk rendszeres eleme volt a mindennapoknak, hogy nagyanyám akácvirágot sütött bundában vagy éppen bodzavirágból főzött szörpöt. Idős nagynénikéimnél apró üvegekben rózsalekvár állt a polcokon, és a családi legendáriumból olykor előkerültek füves-virágos receptek is, melyeket fülemet hegyezve hallgattam: csalánfőzelék, komlóhajtás megsütve, medvehagymaleves – ez utóbbi mindennapos tavaszi vendég volt, a kert végében nőtt a fák alatt. Szinte észre se vettem, hogy mennyi receptem gyűlt össze. Amikor a régi Magyar Konyha szerkesztőségével kerültem munkakapcsolatba, akkor egyszerre összeállt a fejemben minden.

1999-ben jelent meg az első könyve ebben a témában, azóta pedig nincs megállás...
- Pontosan. Varázslatos virágízek volt a címe, az első receptgyűjtésem eredményeként készült el. Azóta is gyűlnek a receptek, folyamatosan publikálok, előadásokat tartok, kóstolókon ismertetem meg az érdeklődőkkel gasztronómiánk e kicsinyke szegletét. Talán ennek is köszönhető, hogy az utóbbi néhány évben már egészen nagy divatja lett az ehető virágoknak. 2012-től újabb könyvekkel jelentkeztem ebben a témában, hiszen a receptek gyűjtése nem áll meg, muszáj kipróbálni, tesztelni, lefotózni őket és megmutatni mindenkinek.

ehetoviragok2

Ennél tovább sosem szeretett volna lépni?
- Dehogynem! Volt egy álmom, hogy legyen egy saját éttermem, amelyben csupa ilyen vadnövényes és virágos étellel kínálnám a közönséget. Sajnos, ez már nem fog összejönni, de ha lenne egy olyan hely, ahol szívesen fogadnák a receptjeimet, a virágaimat, a magam termesztette és készítette viráglekvárokat, szörpöket, virágos szendvicskrémeket és a többi sok-sok, szezonális és organikus finomságot, amelyekben ott a természet igazi valósága, azt nagy örömmel fogadnám.

Napjainkban egyre népszerűbbek a bio és organikus alapanyagok. Gondolom, hogy a virágoknál is elvárás, hogy vegyszermentesek legyenek.
- A virágok egyik legfontosabb tulajdonsága az, hogy zöld élelmiszerek. Ebből is következik, hogy a virágüzletben árult virágok, amelyek dísznövények, nem valók a konyhába – megenni őket tilos! Vegyszerek nélkül kell termeszteni az ehető virágokat – ezért el kell fogadnunk, hogy szezonjuk van. És ez benne a nagyon izgalmas is: hogy például van három hét, amikor ehetünk ibolyát. Aztán lesz néhány hét, amikor virágzik a pitypang, később az akác – és nem tudjuk eltenni őket későbbre, akkor kell kiélvezni minden porcikájukat, amikor éppen itt van az ideje.

ehetoviragok3

Honnan lehet beszerezni így tavasz legelején az ehető virágokat?
Sehonnan. Az ehető virágok szezonálisak, ki vannak téve az időjárás kénye-kedvének is. Tehát, amikor valaki Valentin napon friss rózsaszirmokra áhítozik itt, Európa közepén, az sajnos nagyot fog csalódni. Rózsa van májustól egészen a fagyokig – de nyáron lehet eltenni rózsaszörpöt, rózsalekvárt, és akkor legalább a színét és nyáridéző aromáját élvezhetjük télen is. Ha sokáig tart a tél szorítása, akkor előfordul, hogy az ibolya is csak március végére, április elejére érkezik – és nem lesz a nőnapi desszerten se ibolya, se rózsa. Vannak praktikák, hogyan lehet a szárított virágokat felhasználni, lehet tartósított készítményekből sokféle ellenállhatatlan virágos finomságot készíteni – a friss virág élményét azonban ilyenkor nélkülöznünk kell. És ez így van jól, a világ változásában éppen ez a szép.

És később, ha friss, ehető virágot szeretnénk vásárolni, hova érdemes fordulnunk? Hol van garantáltan biztonságos lelőhely?
- A legbiztosabb beszerzési forrás a saját kert. Érdemes megismernünk a már meglévő növényeinket erről az oldalról is, és most, a kert tervezésénél olyan virágokat ültetni, amelyek nemcsak szépek, illatosak, hanem finomak is. A tavaszi virágládákba kerülhet apró virágú árvácska, az egynyári ágyásba körömvirág, begónia, sarkantyúka, de vethetünk tátikát, lángvirágot, havasi estikét is. De ott van a már említett ibolya, a százszorszép, az árvácska, a pásztortáska, és sok-sok apró, zsenge vadnövény, melyekből vitamindús salátát lehet készíteni. Akinek van kertje, és megismerte ezeket a növényeket, bátran szedhet magának. Akinek nincs, gyűjthet a természetben, az ide vonatkozó jogszabályokat és az erdőtörvényt figyelembe véve. Van néhány kertész, aki árul ehető virágokat, egyes piacokon hozzá is lehet ezekhez jutni. Jómagam is szállítok több étterembe virágokat a saját organikus kertemből, és sokszor fordulnak hozzám egy-egy ünnepi esemény kapcsán, amikor együtt találjuk ki például egy esküvői torta ehető virágdíszét.

ehetoviragok4

Hamarosan itt a nőnap. Mit ajánl azoknak a vállalkozó szellemű úriembereknek, akik idén nem egy csokor virággal kívánják párjukat vagy szerettüket meglepni? Van garantáltan sikeres, könnyen elkészíthető és látványos receptje?
- A nőnapi virágcsokrot ne egye meg senki, csak akkor, ha tényleg étkezési célra termesztette az ajándékozó! Ilyen téli, ünnepi alkalmakra nálunk mindig van a kamrában jó néhány üveg rózsalekvár, rózsazselé, rózsaszörp. Ehhez fogható finomság, azt hiszem, nincs is: amikor egy szürke, fagyos reggelen kinyitunk egy kis üvegecskét, kilibben a nyári kert csuda illata, még bele sem kóstoltunk, de már szebb lesz az élet! Nem csak vajas kalácsra kenhetjük, egészen extra desszerteket is készíthetünk velük. És nem mellesleg, a rózsa az egyik leghatásosabb afrodiziákum – de minden virág hordoz magában erotikus üzenetet. Ha valaki egyszerűbb desszertre vágyik, vegyen egy üveg virágszörpöt, készítsen belőle koktélt pezsgővel. Vagy egy zselét, friss gyümölccsel – így ugyan a virág látványát nem, de az aromáját annál inkább tudjuk élvezni. A friss virág élvezetét pedig hagyjuk arra az időre, amikor a természet tényleg tavaszba fordul, és illatos, finom kincseit bőséggel kínálja nekünk.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 16 megdöbbentő tény az ételek színes világából

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.