© 2018 Foodyny.

A húsvét az olaszok legfontosabb ünnepe, melynek középpontjában – a körmeneten és a pápai áldáson túl – a finomabbnál finomabb falatok állnak. S bár, mint minden alkalomra, a feltámadás ünnepére is igaz, hogy régiónként eltérő gasztro-szokásokkal jár, mégis van néhány olyan étel, amely a csizma orrától egészen a legészakibb pontjáig megtalálható. Ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

1. Bárány
A keresztre feszített Jézust hivatott megjeleníteni az ünnepi asztalon a bárány, amely központi eleme minden olasz húsvéti vacsorájának. A báránycombot többnyire sütőben sütik meg, és kedvükre fűszerezik sóval, borssal, fokhagymával, valamint rozmaringgal vagy más zöld fűszerrel.

barany

2. Főtt tojás
Az új élet szimbólumaként számon tartott tojást nemcsak húsvét hétfőn, hanem már vasárnap is előszeretettel fogyasztják Itáliában. Ehhez többnyire sajtos tésztájú kenyérféleséget, úgynevezett pizza umbrát, ízletes, zamatos vörösbort és Corallina szalámit fogyasztanak. Bizonyos tartományok lakóinak ma is élő szokása szerint fogyasztás előtt templomban megszenteltetik a tojásokat, csak úgy, mint mi augusztus 20-án a kenyeret.

3. Püspökkenyér
A Colomba egy kuglófra hasonlító sütemény, amely készülhet csokoládés és natúr változatban is. Az olasz hiedelem szerint a békét szimbolizálja, így aztán elengedhetetlen szereplője a vasárnapi, ünnepi ebédnek.

colomba

+ 1 Baba és lovacska
A Rómától észak-keletre található Abruzzo tartomány hagyománya szerint a nagymamák süteményt sütnek kisunokáiknak. A lányok baba formájú édességet, a fiúk pedig lovacska alakút kapnak húsvét vasárnap. A megsült és formázott keksztésztát cukormázakkal, mandulával és mindenféle cukorkával szokták díszíteni.

baba lo

Fotó: La Cucina Italiana

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Közeleg a "bolondok" húsvétja

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.