© 2018 Foodyny.

A gasztronómiai kalandozások nem mindig kecsegtetnek pozitív végkifejlettel, számos olyan egészségre ártalmas étellel találhatja magát szembe a vállalkozó szellemű kóstoló, amely akár életveszélyes is lehet. A Foodyny összegyűjtött néhány élelmiszert, amelyet csak saját felelősségre érdemes kóstolni... vagy lehet, hogy nem is érdemes.

1. Élő polip - veszélyességi faktor: 10/9
A Foodyny sokat foglalkozott már az élő állatok fogyasztásával, szerkesztőségünk egyértelműen elhatárolódik attól, hogy így fogyasszunk el akár egy ízeltlábút is. A világ számos pontján azonban hagyománya van ennek, ezért nem ítélkezhetünk. Inkább óva intünk bárkit ettől! És nem csak azért, mert sajnáljuk az állatot. Ázsiában kedvelt fogás a Sannakji, azaz az élő bébipolip, dacára annak, hogy a fogyasztásába évente több tucat ember hal bele. A polipot ugyanis egy speciális feltekerési technikával kell az evőpálcikára helyezni, és ha ez nem sikerül, az izgő-mozgó állat a torokba kapaszkodhat a szívókorongjaival, aminek következtében megfullad a fogyasztó.

2. Cseresznyemag - veszélyességi faktor: 10/8
Az elmúlt években nagyon sokat lehetett olvasni az orvosi felhasználásra szánt ciánról, amit cseresznyemagból, barackmagból vagy ringlószilva magjából állítanak elő, és B17 vitaminnak hívnak az alternatív gyógymódokat alkalmazó vállalkozók. Pedig ennek semmi köze a vitaminhoz, sőt. Bajor Imre színész 2014 augusztusában hunyt el rákban, a halála előtti hónapokban pedig sajnos ezzel a "csodaszerrel" próbálkozott, de - ahogy máson - rajta sem segített. Hogy is segített volna? A cseresznyemag csonthéján belül található egy amigdalin nevű vegyület, ez a gyomorsavval találkozva a világ egyik legerősebb mérgévé, ciánná (hidrogén-cianid) alakul át. A halálos dózis 1,5 milligramm egy liter vérben, ami egy nagy marok szétrágott cseresznyemagot jelent. Ne próbálkozzunk vele!

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.