© 2018 Foodyny.

Zsigóné Kati keze munkáját dicséri az idei húsvét legnagyobb durranása, az Ország Tojása. A strucctojásból készült mestermű a magyar történelem kulcspillanatait és a hungarikumjainkat örökíti meg.

orszagtojasa1

27 éve él a köztudatban Zsigóné Kati úgy, mint az Ország Nyuszija. A közel harminc féle díszítési móddal dolgozó népi iparművészt néhány évvel ezelőtt egyedüli európaiként a világ öt legjobb tojásdíszítője közé választották Dubajban, mostani alkotása azonban minden képzeletet felülmúl. A gigantikus méretű strucctojás díszítése a tervezéstől az utolsó mozdulatig egy évig tartott.

– Hetvenkilenc minta került fel az Ország Tojására tizenkét különböző technikával – mondja a Foodyny megkeresésére Kati, hozzátéve: korábban soha, senki a világon nem készített még ehhez hasonló volumenű munkát. A tojás motívumai között történelmi elemek mellett hungarikumok is fellelhetők, központi helyre került Szent István és a Vérszerződés, de hangsúlyos szerepet kapott az UNESCO szellemi világörökségének részét képező matyó minta is, amely a négy elemet és a világ teremtését szimbolizálja.

orszagtojasa2

Az Ország Nyuszijának elmondása szerint a célja az volt, hogy az emberek a saját magyarságukat lássák az Ország Tojásában, a külföldieknek pedig meséljen rólunk. Éppen ezért azt szeretné, ha az állam megvásárolná tőle ezt a páratlan alkotást, hogy méltó helyen kiállítva, a lehető legtöbb emberhez eljusson az üzenete.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.