© 2018 Foodyny.

A katolikus egyház vezetője, Ferenc pápa olasz származású, argentin teológus-pap, aki 2013 márciusában foglalta el a szent széket. Hazájában az ünnep még inkább felértékelődött: az amúgy is mélyen vallásos országban mindenki ünnepli Krisztus feltámadását, hogy aztán honfitársuk szájából hallhassák a húsvéti áldást vasárnap. De míg elhangzik az Urbi et orbi, addig sem tétlenkednek, számos tradíciót tartanak, melyek mindegyike szimbolikus jelentőségű.

husvet argentina3

Argentínában a húsvét a karácsonyhoz hasonlóan szent ünnep, családi alkalom, ami megköveteli, hogy mindenki otthon, a szerettei körében töltse. Az argentinok Szent Hetet ünnepelnek, ami idén március 25-én kezdődik és március 31-én, szombaton ér véget. Az ország persze hatalmas, így területenként vannak különbségek abban, hogy miként ünneplik a Semana Santát.

A vallási központokban zsúfolásig megtelnek a templomok, sőt, a bazilikák előtti téren tízezrek hallgatják a szentmisét és vesznek részt a hagyományos körmeneteken.

husvet argentina2

Mindazonáltal az egész országra jellemző, hogy a húsvéti ünnepségek utcai felvonulásokkal, rituálékkal és karneváli hangulattal párosulnak. Különösen igaz ez a Salta és Jujuy tartományokban, ahol többnyire az őslakos argentinok élnek. Bolívia és Peru közelsége miatt itt ötvöződik a hagyományos katolicizmus az ősi közösségek és az Andokban imádott istenségek tiszteletével. Az északi régióban ilyenkor mindenki Malbecet iszik, amit a világ legismertebb argentin boraként tartanak számon, de nagy mennyiségben készülnek ilyenkor aloe verás italok is. A felvonulók kalapokat és poncsókat viselve, friss bazsalikommal a kezükben űzik el a gonosz szellemeket.

A Szent Hét csütörtökén az édesanyák és a nagymamák kerülnek a figyelem középpontjába. Egy kosárba mindenki gyümölcsöt, virágot, sajtokat, édességeket és apró lámpásokat tesz, a fűzfa lehajló ágai alatt pedig a két generáció találkozik, összeérintik homlokukat, és átadják egymásnak az ajándékaikat. A rituálé az anya-gyerek köteléket szimbolizálja, amit még a halál sem tud elszakítani. Húsvétkor ennek különösen megható az üzenete.

husvet argentina1

Az ünnepekkor persze nem maradhatnak el a finom falatok sem. A locro az a nemzeti étele az argentinoknak, amely húsvétkor nem hiányozhat egyetlen asztalról sem. Ez egy sűrű, babos húsleves, amelynek elkészítéséhez szalonnát, kolbászt, disznóhúst, fehérkukoricát is használnak, sőt, sütőtököt, leveszöldségeket és paradicsomlét is adnak hozzá. Tálaláskor felkockázott póréhagymával szórják meg.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.