© 2018 Foodyny.

A márciusi ifjak emlékezetét nemcsak a történelemkönyvek, hanem a szakácskönyvek és az étlapok is őrzik. Egy háromfogásos menüsort állítottunk össze azokból az ételekből, amelyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ikonikus szereplőiről kapták a nevüket.

1. Jókai-bableves
A nagy ínyenc hírében álló Jókai Mór a városi legenda szerint Balatonfüreden álmodta meg és készítette el a bableves különleges változatát, az ételét pedig görögolvasó aranybakanccsal fantázianévre keresztelte. A görögolvasó a nagy szemű babra, az aranybakancs pedig a körmös malaccsülökre utalt. A mai recept Gundel Károly nevéhez fűződik, aki a bablevest leveszöldséggel, sertéscsülökkel, kolbászkarikákkal, tejfölösen, ecetesen készítette el.

jokaibableves

2. Petőfi-rostélyos
Petőfi Sándor, a bordalok szerelmese volt, de érdekes módon sem az isteni nedűhöz, sem a gasztronómiához nem vonzódott különösebben. Kortársa és barátja, Farkas Balázs azonban kéziratában egy legendás márciusi ebédről emlékezett meg, leírva, hogy Bánffyhunyadon több adag hagymás rostélyost fogyasztott el a költővel. Egressy Béni szintén rögzíti megemlékezéseiben, hogy Petőfi Sándor különösen kedvelte ezt a marhaszeletet.

kossuth kifli

3. Kossuth-kifli
A Kossuth Lajos törzshelyének számító Vasforrás nevű étterem tulajdonosa, Palugyai Jakab készítette el elsőként a politikusról elnevezett vajas piskótás, diós süteményt még 1940-ben. Nem véletlenül desszert fémjelzi a forradalom és szabadságharc ikonikus szereplőjének a nevét: Kossuth amellett, hogy kifinomult gasztronómiai érzékkel rendelkezett, imádta az édességeket.

petofi rostelyos

Tudja folytatni a márciusi ifjakról elnevezett ételek sorát? Írja meg kommentben, vagy küldje el az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre az étel történetével együtt!

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.