© 2018 Foodyny.

A világ legnépesebb katolikus országában, Brazíliában 172 millió keresztényt tartanak számon a Vatikán statisztikai adatai szerint. Ekkora vallási közösségben az olyan egyházi ünnepek, mint a Húsvét, különlegesen izgalmasnak számítanak. Utánanéztünk, miként töltik Krisztus feltámadásának ünnepét a dél-amerikai országban.

brazil1

A brazil húsvéti ünnepkör a Via Cruces hagyományával kezdődik. A férfiak törzsi arcfestéssel, töviskoszorúval a fejükön, mezítláb, hátukon nehéz kereszttel vonulnak. Így kívánják felhívni a figyelmet Jézus szenvedéseire, és egyben így emlékeznek az országban meggyilkolt gyermekekre. A húsvét három napjában zsúfolásig megtelnek a templomok, a mélyen hívő brazilok gyakran virrasztanak is, így várva Krisztus feltámadását.

Természetesen az egyházi szokásokon túl számos gasztronómiai hagyományt is ápolnak az országban. A brazilok a fergeteges riói karnevál óta szigorú böjtöt tartanak, egyáltalán nem vesznek magukhoz húst. A böjt Jézus feltámadásával szakad meg.

brazil2

A legnépszerűbb ünnepi ételük a Pacoca, amely egy édesség. Darált mogyoróból, cukorból és maniókából készül, de gyakran kerül az asztalra kalácstésztából készült koszorú is, amit szeletelt mandulával és apró cukorbevonatú csokitojásokkal díszítenek.

A legtöbb családban ilyenkor a főétel a Bacalhoada, vagyis egy sózott tőkehalból készült egytálétel. A portugál gyökerekkel rendelkező fogásnak számos variációja van, a legelterjedtebb változat burgonyával, újhagymával és káposztával készül, de paradicsommal valamint tojással is dúsítják. Az alapanyagokat egy lábasban rétegezik, és addig főzik, míg a burgonya meg nem puhul.

brazil3

A brazil húsvéti ételek egyértelműen arra utalnak: az ünnepek alkalmával nem a menüsoron van a hangsúly. Egyszerű, gyorsan elkészíthető ételeket fogyasztanak, így aztán semmi sem vonhatja el a figyelmet a vallásos szokásokban való elmélyülésről.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.