© 2018 Foodyny.

A fokhagyma az egyik legcsodálatosabb fűszernövény, minden magyar háztartásban alapvető élelmiszernek számít. A pucolása azonban meglehetősen macerás, a vékony rétegeket nehéz lefejteni a gerezdekről, ráadásul ujjaink is átveszik az intenzív illatát. Van azonban egy zseniális módszer arra, miként tisztítsuk meg úgy, hogy szinte hozzá se kelljen nyúlnunk. Mindössze három lépés, egy kis varázslat és már kész is!

1. lépés

fokhagymapucolas1

Fogjunk egy fej fokhagymát, tegyük a konyhapultra, majd helyezzünk rá egy tányért, és nehezedjünk rá egy kicsit, hogy fokhagymagerezdek szétessenek.

2. lépés

fokhagymapucolas2

Vegyünk elő egy műanyag dobozt vagy egy befőttesüveget, dobáljuk bele a gerezdeket, majd tegyük rá a tetőt, és kezdjük el erősen rázni. Ahogy a fokhagymaszemek nekicsapódnak az üveg vagy a műanyag falának, úgy válik le róluk a vékony héjuk. Folytassuk a rázást nagyjából 30-45 másodpercig!

3. lépés

fokhagymapucolas3

Abrakadabra! – elhangozhat ez a varázsszó is, mielőtt lecsavarjuk a tetőt, és kiöntjük a pultra a doboz tartalmát. Már nincs más dolguk ugyanis, mint hogy a magától megtisztult gerezdeket kiválogassuk, hogy máris használhassuk őket kedvünk szerint.

Ha nagyobb mennyiségű fokhagymát pucolunk meg a fenti módon, egyértelmű, hogy nem tudjuk azonnal felhasználni mindet. Fokhagymanyomó segítségével zúzzuk össze a maradék gerezdeket, töltsük bele egy kis üvegbe, öntsük fel olívaolajjal, légmentesen zárjuk le, és máris mehet a kamra polcára. Hosszú ideig felhasználhatjuk, és a fokhagyma friss íze is változatlanul megmarad. Ráadásul az ízesített olajat is remekül fel tudjuk majd használni húsok, halak sütésekor, vagy friss saláta készítésekor.

Fotók: Pinterest

GASZTROESZTI

Kapcsolódó cikkünk: 3+1 trükkös tojáspucolás – videókkal

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.