© 2018 Foodyny.

A munkásélet nehéz, ezzel mindenki tisztában van, aki minden reggel felkel, és dolgozni indul. A szürke hétköznapok ráadásul nincsenek túl jó hatással a munkamorálra, a monotónia komolyan ki tudja akasztani az embert.

Ezzel mi a Foodyny szerkesztőségében is így vagyunk, de hiába javasoltuk a főnöknek, hogy péntekenként legyen ingyen sör, hétfőként pedig hadd menjünk haza délben, emberünk eddig nem igazán hajlott a kompromisszumra. Na majd most!

Dan Ariely, pszichológiaprofesszor a "Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations" című könyvében ugyanis egy egészen rendhagyó kutatási eredményről számol be. Egy számítógépchipeket összeszerelő üzemben végzett kísérletet, a célja az volt, hogy kiderítse, mivel lehet a munkásokat a leghatékonyabban keményebb munkára ösztönözni.

Ariely három kontrollcsoportot hozott létre, az egyik csapat pizzát kapott - házhoz szállítással. A másik csoport 7000 forintnak megfelelő bónuszt, a harmadik csoport mindennap főnöki dicséretet.

Az eredmény sokkoló volt: az első nap azok a munkások voltak a leghatékonyabbak, akik pizzát kaptak, ők 6,7 százalékkal dolgoztak többet. A második helyre a főnöki dicséretet kapó csapat jött be 6,6 százalékkal, és csak harmadikként (4,9 százalék) tudott teljesíteni az a brigád, amelyet pénzzel ösztönöztek.

A kísérlet érdekessége, hogy a második napra totálisan visszaesett a pénzzel ösztönzöttek csoportja, itt már 13,2 százalékkal kevesebbet teljesített, de a hét végére azért összekapta magát. A teljes versenyt végül nem a pizza nyerte, hanem a főnöki dicséret, de Airley szerint ez csak azért történt, mert megváltozott az eredeti terv, és a hét közepétől nem házhoz kapták a munkások a pizzájukat.

A pszichológus szerint azért motiválhatta ennyire az olasz tészta a dolgozókat, mert az otthonukban kapták meg, így hősként tekintett rájuk a családjuk.
Hallod ezt főnök? Négy sonka, gombás, kukoricás pizza rendel! A címeket elküldjük SMS-ben.

ZsÉ

Kapcsolódó cikkünk: Életveszélyben az ételallergiás sztárok

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.