© 2018 Foodyny.

A kalciumhiány komoly hiánybetegség, amelynek gyakori következménye a középkorú és idősebb hölgyek körében a csontritkulás. A lakosság jókora hányada érintett a kérdésben, mert sokan még most is azt hiszik, elég naponta egy pohár tejet meginni egészségünk megőrzése érdekében. 

ca

A szükséges napi kalciumfogyasztás az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint 1000 milligramm egy normál felnőtt szervezet esetében. A várandósság ideje alatt többletbevitelre van szükség, ekkor a napi szükséglet az 1200-1300 mg-ot is elérheti. Egy deciliter tejben azonban a Semmelweis egyetem adatai szerint csupán 118-120 mg kalcium található. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek a tej kalciumtartalmának sokszorosát tartalmazzák. Érdemes ezeket is beilleszteni az étrendünkbe. Lássuk, melyek ezek!

1. Ementali vagy Brie sajt

sajt

10 deka Ementali vagy Brie sajt pontosan egy napi kalciumszükségletünket tartalmazza, vagyis 1000 mg-ot. A sajtok közül még rendkívül magas, 1335 mg kalciumtartalma van a parmezánnak is, ám ebből egyszerre nem tudunk annyit elfogyasztani, hogy fedezze a szervezet igényét.

2. Mák

mak

Talán nem is gondolnánk, de tíz deka mák 1400 mg kalciumot tartalmaz. Érdemes tehát gyakrabban mákos gubát vagy mákos rétest készítenünk, a szervezetünk és a csontjaink minden bizonnyal hálásak lesznek érte.

3. Szardínia

szardinia

A halak közül a szardínia tartalmazza legnagyobb koncentrátumban a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagot. Tíz dekánként 330 mg kalciummal gazdagíthatjuk a szervezetünket. Ráadásul, ha köretként szezámmagos salátát készítünk mellé, további jelentős mennyiségű kalciumot viszünk be a szervezetünkbe.

GasztroEszti

Kapcsolódó cikkünk: Színes ételekkel a vitamindús táplálkozásért

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.