Ezt a finomságot már a XVII. században is ismerték és nagy kedvvel sütötték, az élesztős tésztát gyümölccsel, dióval, mandulával töltötték meg. A kuglóf eredetéről ma is vitatkoznak, a németek és az osztrákok szerint tőlük származik, a franciák viszont magukénak mondják egy réges-régi legendának köszönhetően. Az elbeszélések szerint a bibliai háromkirályok útban Betlehemből beutazták Elzászt, ahol a vendéglátóiknak hálából a turbánjukhoz hasonló süteményt sütöttek. Hogy így volt-e, nem deríthetjük ki, azt azonban fontos megjegyezni, hogy a kuglóf az egyedi formáját nem egy kísérletező kedvű szakácsnak köszönheti. A kúp alaknak praktikus oka van: viszonylag nagy formába öntenek nagy mennyiségű tésztát, amelynek szüksége van egy lélegeztető kéményre, ez teszi lehetővé, hogy tökéletesen átsüljön.

ZsÉ

Kapcsolódó cikkünk: A tökéletes almás kuglóf receptje

 

hirdetés
hirdetés

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.