© 2018 Foodyny.

Napjainkban már nem csak a vidéken élő háziasszonyok kapják elő a kamrából a tésztanyújtó gépet, hogy széles metéltet vagy kockatésztát gyártsanak. A kezdőknek azonban érdemes megfogadniuk néhány aranyszabályt a nagy öregektől a tökéletes végeredmény elérése érdekében. Figyelem! A Nagyi tippjei következnek!

tesztahazilag1

1. Házi tésztát házi tojásból
A hipermarketek polcai helyett válasszuk a kiskereskedőket vagy az őstermelőket tojásaink beszerzésekor. A szabadon tartott tyúkok tojásai ugyanis sokkal szebbek, egészségesebbek, frissebbek, ráadásul a sárgájuknak is intenzív színe van. A jobb minőségű tojás pedig finomabb és szebb színű tésztát eredményez.

2. Kilónként nyolc tojás
A Mama legfontosabb tanácsa, hogy egy kiló átszitált liszthez nyolc tojást adjunk, így lesz a végeredmény tökéletes. Persze vannak lehetőségek arra is, hogy négytojásos tésztát gyártsunk, és a fele tojást vízzel pótoljuk, de hát, ahogy a Nagyi mondaná, "ez így, fiam nem az igazi"...

3. Súlyemelgetés helyett gyúrj!
Nagyi mindig nevet, amikor a konditermekről és az edzésről beszélünk. Vidéki asszony lévén ő máshogy oldotta meg a lábnapot és a kar edzését is. Ez utóbbi esetében például azért növesztett irigylésre méltó bicepszet, mert sok házi tésztát gyúrt. Nem szabad ugyanis elkapkodni az alapanyag begyúrását, mert tökéletesen homogén állagú, kemény, de még könnyen nyújtható tésztát kell végül kapnunk.

4. Pihentetés, nyújtás, pihentetés
Amikor begyúrtuk a tésztát, lisztezett deszkán, tiszta konyharuhával letakarva pihentessük 20-25 percig. Ezt követően daraboljuk fel, majd kezdjük el tésztagéppel nyújtani. Három fokozatban, a vastagabbtól a vékonyabbig haladjunk, minden nyújtás között pihentessük egy kicsit a tésztát. Az utolsó nyújtás után, még a darabolás előtt is hagyjuk további jó fél órát száradni.

tesztahazilag2

5. Friss felhasználás és tárolás
Textilzsákokba csak akkor adagoljuk az elkészült tésztánkat, amikor már tökéletesen kiszáradt. Ha frissen szeretnénk kifőzni, a darabolást követően már mehet is a lobogó forró vízbe, hogy aztán pár perc múlva már le is szűrhessük az isteni finom házi tésztánkat.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Tésztasztorik – Az olasz meló III.

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.