© 2018 Foodyny.

2007 óta rendszeresen, évente több alkalommal ellenőrzik az ünnepeket megelőző időszakban az élelmiszerláncok élelmiszereit. Korábban a feladatot a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, 2012 óta pedig a NÉBIH látja el. Idén március 1-től indult a tavaszi ellenőrzés-sorozat és húsvét hétfőn ér véget – tudtuk meg a hivataltól.

nebih1

Az ellenőrzés középpontjába a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények (különösen a sonka), az édesipari termékek, a különféle borok és szeszes italok, a szezonális zöldségek és gyümölcsök kerülnek, de odafigyelnek – az élelmiszerlánc szemléletet érvényesítve – a bárányok és nyulak szállítására is.

A NÉBIH szakértői az üzletekben ellenőrzik a termékek nyomon követhetőségét, szabályos jelölését, a tárolás és értékesítés feltételeit, valamint a minőséget is. Mivel a húsvéti időszakban jelentősen megemelkedik a tojásfogyasztás, a szakemberek kiemelt figyelmet fordítanak a tojásokra: a jelölés és származás vizsgálata mellett fipronil rovarirtó szer kimutatására is mintát vesznek, valamint idén először a tojásfestékeket is vizsgálják.

nebih2

Tavaly az ünnepeket megelőző egy hónapban a teljes élelmiszerláncban országosan 4680 ellenőrzésre került sor. A tapasztalt szabálytalanságok vagy hiányosságok miatt 107 esetben figyelmeztetést, 161 alkalommal bírság kiszabását alkalmazta a hatóság, leggyakrabban higiéniai hiányosságokat állapítottak meg a szakemberek.

Ugyanakkor 2017-ben a megvizsgált közel húszezer hazai és külföldi élelmiszerből 444 tételt (az ellenőrzött tételek számának 2,3%-át) kellett kivonni a forgalomból 30,3 tonna mennyiségben, ezek értéke ötmillió forint volt. A pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények (köztük a sonka) esetében a forgalomból kivont tételek aránya az összes vizsgálat alá vont tétel 1,8%-a volt. A legtöbb az esetben azért vontak ki élelmiszereket a forgalomból, mert a fogyaszthatósági illetve minőség megőrzési idejük lejárt.

nebih3

A NÉBIH bízik benne, hogy a rendszeres hatósági felügyeletnek és a vállalkozók jogkövető magatartásának eredményeként kevesebb jogsértést tapasztal.  

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Hentes-tipp: Ilyen a jó húsvéti sonka

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.