© 2022 Foodyny.

Dél-nyugati szomszédaink gazdag húsvéti hagyományokkal rendelkeznek. Számos párhuzam fedezhető fel a mi népszokásainkkal, így például a horvátok is sonkát, tojást és kalácsot esznek, valamint a locsolkodás sem maradhat el. De van egy kis csavar a történetben.

horvat1

A régi horvát hagyományok szerint a férfiaknak húsvét idején bőven kell bort fogyasztaniuk, mert úgy vélik, az isteni nedű a testben vérré válik, hogy aztán megerősítse őket. Két pohárka vörösbor között pedig, csakúgy, mint mi, tojást, sonkát, kolbászt és kalácsot esznek. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyet. Fogyasztás előtt ugyanis húsvét vasárnap egy kosárba teszik az összes ünnepi ételt, hogy aztán egy fehér kendővel letakarják és elvigyék a közeli templomba megszenteltetni. A szentmisén a pap megáldja az ételt, ezt követően pedig otthon közösen fogyasztják el a finomságokat.

Ezen a napon gyakran sül a vidéki horvátok kemencéjében kalács és princa is. Ez utóbbi egy nagyméretű édes kenyér, amelynek a tetejére keresztet vágnak – így emlékeznek Jézus feltámadására.

horvat2

Húsvét hétfőre pedig nemcsak a férfiak készülnek, hanem a nők is. Míg az előbbiek hideg vízzel vagy szódával, addig az utóbbiak festett tojással, süteményekkel és almával várják a fiatalabb locsolkodókat, az idősebbek jutalma pedig némi bor és pálinka. Hiába, a horvátoknál három napig központi szerepet kap az alkohol. Csak legyen mivel lefojtaniuk...

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.