© 2018 Foodyny.

Kiss Márta cukrászmester Lajosmizsén működteti családi vállalkozását, kézműves műhelyét, melyben diabetikus és reform édességeket készít. Szüleitől vette át az örökséget, hogy azt továbbvíve minél többekhez eljuttassa az egészségtudatos táplálkozás üzenetét.

vegan4

"Az uniós csatlakozás előtt teljesen hagyományos édességeket gyártottunk. A piacok megnyitásával párhuzamosan azonban elárasztották az országot az olcsó lengyel importtermékek és sütemények. Egyszer csak azt vettük észre, hogy sorra mennek tönkre körülöttünk a magyar keksz és nápolyi gyártók" - meséli Kiss Márta tulajdonos, majd hozzáteszi: ekkor döntöttek úgy, hogy a piacon akkor még kevésbé ismert, ám láthatólag egyre növekvő kereslettel rendelkező diabetikus és reform élelmiszerek felé nyitnak.

vegan3

A kis családi vállalkozás 2004-ben, Magyarországon elsőként kezdte el gyártani a tej-, tojás-cukormentes vegán kekszeket és nápolyikat. A cégvezető azt tapasztalja, hogy egyre több az ételallergiás ember, egyre több az érintett, így az igény is folyamatosan növekszik a „mentes” édességekre. Az első receptúrák kikísérletezése természetesen hosszabb időt vett igénybe, de Mártáék úgy gondolták: nem a klasszikus ízeket fogják lemásolni, mert azt mentes alapanyagokkal nem is igazán lehetne, ezért tehát tiszta lapot nyitottak, új utakra léptek és megalkották az első saját termékeik ízvilágát.

Jelenleg egy kis csapat, öt fő munkájának eredményeként juthatnak hozzá az ételallergiások illetve a diétázók a kekszekhez és a nápolyikhoz az egyik hipermarketben és bio boltokban.

vegan2

A lajosmizsei 300 négyzetméteres üzemben szezonálisan zajlik az élet: szeptembertől áprilisig tart a főszezon, ebből is kiemelkedik a karácsony, például a habkarikák gyártását már októberben elkezdik. A hagyományos habcsók mellett, cukormentes változatot is készítenek belőle. A családi vállalkozás életében folyamatos a termékfejlesztés. Mivel kézműves technológiával dolgoznak, rugalmasan és gyorsan tudnak reagálni a piaci igényekre.

A több termelőrészből álló üzem egyik felében nápolyik készülnek, két helyiséggel odébb pedig éppen isteni kekszek sülnek a sütőkben. A hölgyek kézzel nyújtják a keksztésztát, kiszúró formákkal kiszaggatják, és már teszik is a sütőbe a xilites zabpelyhes-kakaós kekszet, hogy tökéletesre süljenek. A helyiség első felében a keverőgépek is csúcsra járnak: az egyikben kakaós, a másikban citromos, a harmadikban pedig vaníliás krém készül. Ezt követően a dolgozók kézzel kenik meg az ostyalapokat, hogy aztán egymásra illesszék, majd egy kis pihenőidőt követően feldarabolják és csomagolják azokat.

vegan1

"Ha hiszi, ha nem, volt olyan időszakunk, amikor ebben a helyiségben naponta kétezer kiló kézműves nápolyi készült" - mondja a döbbenetes adatot a tulajdonos.

Újdonság a vállalkozás életében, hogy idén tavasztól, desszertasztalok készítését is vállalják. Olyan édességeket is tesznek a desszertasztalra, amik között tej-tojás- és cukormentes finomságok is vannak. "A célunk az, hogy mindenki bátran fogyaszthasson a feltálalt süteményekből, ezzel is kifejezve azt, hogy a gondos házigazda az összes vendégére odafigyel" - teszi hozzá Kiss Márta.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: 

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.