Azt tudták, hogy a sárgarépa egy kultúrnövény, amely eredetileg egy vékony, kemény gyökér volt, de a Rómaiak nemesítették, hogy így nyerje el a ma is ismert formáját és ízét? Bár magyarul sárgarépának hívjuk, a valóságban ez a szín csak az egyik megjelenési formája, létezik piros, fehér és egészen sötét lila színű is. Az itthon használatos sárgarépa a XVII. században jelent meg Ázsiában, onnan származik a hazai húslevesek elmaradhatatlan alapanyaga is. Nyersen, sütve, főzve is finom, és állítólag jól tudnak fütyülni tőle a gyerekek, bár erre semmiféle bizonyíték nincs. Mégis minden magyar háztartásban ezzel „etetik” a lurkókat.

ZsÉ

Kapcsolódó cikkünk: Mi kerüljön a piknik kosárba?

 

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.