© 2018 Foodyny.

Prémium házi tésztákat álmodott meg egy szorgalmas dabasi család még az 1980-as években. Eleinte száz százalékig manufakturális keretek között, egyéni vállalkozásként, otthonukban berendezett üzemben kezdték el gyártani az élelmiszereket. A Bognár tészták 1984 óta készülnek, és ma már nemcsak az ország számos pontján lehet megvásárolni őket, hanem Európa különböző országaiban is.

teszta0

A Dabas külterületén található üzem jelenleg tíz ember számára nyújt biztos megélhetést. A Bognár család szigorú felügyelete mellett zajló termelés során naponta 800-1000 kiló száraztészta kerül ki az épület falai közül. A család aktív résztvevője a gyártásnak: mind az előkészítésében, mind a csomagolásban és a logisztikában részt vesz.

– A napunk úgy indul, hogy vákuumos tojásszedővel felvesszük a tojásokat a tálcákról, rekeszekbe szedjük, hogy aztán a tojásmosó gépben fertőtlenítsük őket – magyarázza Bognár Erik, tulajdonos.

teszta2

teszta1

A tojások ezt követően tojástörő gépbe kerülnek, majd centrifugálással kinyerik a felhasználható tojáslét. Ezután hűtött tojástartályba helyezik, ahonnan az az olasz La Parmigiana félautomata tésztagépbe kerül. Ezzel párhuzamosan egy hatalmas tartályba öntik a lisztet, amely szintén a tésztagépbe kerül, ahol a tojással és a szükséges mennyiségű vízzel keveredve tökéletesen homogén tésztává áll össze.

teszta3

teszta4

– A félautomata tésztagépnek köszönhetően gombnyomással tudjuk az alapanyagokat adagolni, attól függően, hogy négy vagy nyolc tojásos tésztát gyártunk, beállítjuk a hozzávalók arányát is – veszi át a szót Bognár Lászlóné, az üzem megálmodója. – Az adagolók a receptúra szerint vannak beállítva, így rendkívül könnyen tudjuk az ideális mennyiségű lisztet és tojást feljuttatni a gépbe – mondja.

teszta5

Az előkeverőben történik az alapanyagok tésztává dagasztása, majd egy áthordó csigán keresztül jut el az alsó keverőbe, hogy aztán az úgynevezett préselő csigán át, a matricán keresztül kijöjjön az elkészült tészta.

teszta6

A nyers termék ezt követően előszárítóba kerül, majd fatálcákra rendezik őket, később nagyjából 12-14 órára bekerülnek a szárítószekrényekbe. A folyamat végén nincs más hátra, mint a szálas termékek esetén a kézi, apró áruknál a gépi csomagolás, majd a szállítás a partnereknek.

teszta7

teszta9

A családi vállalkozás jelenleg több mint harmincféle tésztát állít elő.

– Nemrég kezdtünk el ízesített változatokkal is foglalkozni, jelenleg tízféle ízesítésű terméket készítünk (például spenótos, csilis, tintahalas, sáfrányos), amelyek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Emellett egy új termékkel, a hazánkban még ismeretlen giglivel jelentünk meg a piacon – mondja immár az irodában Bognár Erik, aki egyre inkább átveszi a stafétát szüleitől.

teszta10

– A prémium minőséget szeretnénk a jövőben is megtartani, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy megbízható beszállítókkal rendelkezzünk. Hosszú évek óta állandó beszállítóktól érkezik a jó minőségű magyar liszt és magyar tojás, az ízesített tészták őrleményeit pedig Olaszországból importáljuk – teszi hozzá.

A Bognár tésztának nem célja, hogy bekerüljön a multinacionális vállalatokhoz, a cég számára sokkal nagyobb presztízst jelent például az, hogy a legnevesebb balatoni étterem az ő lebbencsét használja, vagy hogy a Nagybani piacon lévő standjuktól elindulva nem csak az egész országba jutnak el a termékeik, hanem már a határokon túlra is.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Így készíts csíkos tésztát

 

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.