Talán többen ismerik az a népdalt, miszerint "Ki az urát nem szereti, sárgarépát főzzön neki, jól megsózza, paprikázza, hogy a hideg jól kirázza!" Pedig ez a csodás gyökérzöldség nemcsak esszenciális alapanyaga a magyar konyhának, hanem sokrétűen és ízletesen is elkészíthető. Egy teljes menüsoron keresztül bizonyítjuk be, hogy akár előételként és desszertként is megállja a helyét.
1. Előétel
Hideg és meleg előételként is fogyaszthatjuk a sárgarépát akkor, ha mártogatóst készítünk mellé. Hideg előételként egyszerűen csak tisztítsuk meg és szeleteljük fel hasábra, míg meleg változatának készítésekor ezt követően locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal, fűszerezzük kedvünkre, majd pár perc alatt süssük tökéletesre a sütőben.
2. Leves
A hagyományos húslevesen túl az ínyencek igazi különlegességeket is készíthetnek a sárgarépából. Naranccsal vagy gyömbérrel kombinálva teljesen új ízvilággal találkozhatunk. Érdemes kísérletezni vele.
3. Főétel
A gyerekek kedvenc étele a sárgarépa-főzelék, amely édeskés ízével és krémes állagával könnyen és gyorsan fogyasztható finomságnak számít. Egy kis kreativitással azonban más, népszerű ételeket is újragondolhatunk a gyökérzöldséggel. Például főtt sárgarépa pürésítését követően elképesztően finom lángos készíthető a krumplis változat mintájára. Tejföllel, sok sajttal és egy kevés metélőhagymával pedig valóban pazar fogást kapunk.
4. Desszert
Ki ne ismerné a répatorta különböző változatait? Az alapreceptet különböző fűszerekkel, gyümölcsökkel változtathatjuk, így aztán almás-fahéjastól kezdve a citromos-mascarponesig gyakorlatilag végtelen a lehetőségek tárháza.
GasztroEszti
Kapcsolódó cikkünk: Április 4., szerda – Nemzetközi sárgarépa nap van ma