© 2018 Foodyny.

Megnyugodhatnak a leendő Mars-kolónia asztronautái, német tudósoknak sikerült az, ami még eddig senkinek: napfény és talaj nélkül termesztettek friss zöldségeket.

uborka

A német DLR Institute of Space Systems kutatói az Antarktiszt szemelték ki a nagy feladatra: salátazöldségeket akartak termeszteni rendkívül mostoha időjárási körülmények között. Tették ezt azért, hogy így szimulálják a lakhatatlan környezetet, amellyel az űrhajósok a Holdon vagy a Marson találkozhatnak.

A tudósok fejes salátát, retket és uborkát állítottak elő, és ezekből friss, egészséges ételt tudtak készíteni. Természetesen gyorsan tesztelték is munkájuk eredményét, és úgy fogalmaztak: annak ellenére, hogy nehéz körülmények között növekedtek, a zöldségek íze pont olyan, mintha frissen szedték volna a kertben. És hogy mit értenek nehéz körülmények között? Mínusz húsz fokot, ami az Antarktiszon uralkodik.

salata mars

Paul Zabel mérnök a Deutche Wellének elmondta, hogy február közepén vetették el a magokat, mesterséges fényt és gondosan szabályozott tápanyagokat juttattak a növény környezetébe. A kutatásuk jelenlegi fázisában azt remélik, hogy májustól hetente tíz kiló zöldséget és gyümölcsöt termesztenek majd.

A kutatók szerint mostani tevékenységük nemcsak egy leendő űrexpedíciót segíthet, hanem hasznos lehet a Földön is, szélsőséges időjárási körülmények között.

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Mit adott a holdra szállás a konyhánknak?

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.