A mai egyiptomi konyha gyökerei az ókori fáraók idejébe nyúlnak vissza. A korabeli hieroglifák és feltárt sírok falfestményei megörökítették azokat a sajátosságokat, amelyek a kor gasztronómiáját jellemezték.
Az ókori egyiptomi munkás réteg alapvető tápláléka a sör és a kenyér volt, úgy tudni hogy ezt kapták bérként a fáraók hatalmas építkezésein dolgozók. Árpát és tönkölybúzát termesztettek, a kenyértésztához pedig gyakran kevertek gyümölcsöt is. A hüvelyesek, így a bab, a lencse és a csicseriborsó sűrűn fogyasztott zöldség volt, s míg a szegényebbek alig jutottak húshoz, addig a módosabb réteg tagjai gyakran ettek kecskét és birkát. A gyümölcsök közül a szőlőt, a datolyát és a fügét kedvelték igazán, de nem vetették meg az olajos magvakat sem.