3. Surströmming
Külön köszönet jár Dávid nevű kedves olvasónknak, aki egy igazi ínyencségre, a Surströmming konzervre hívta fel a figyelmünket. Őszintén szólva, akkor láttuk először leírva ezt a szót, korábban még csak nem is hallottunk róla, úgyhogy utánanéztünk, mi fán terem ez az étel. A svéd gasztrocsoda nem más, mint erjedt heringek konzerválva. Ha kicsit el akarunk mélyedni az étel elkészítésének művészetében, akkor megtudjuk, hogy fahordóba teszik a frissen kifogott halakat, hogy aztán rohasztani kezdjék valamilyen kétes löttyben. Így pihennek a halak hónapokon keresztül, és amikor már kellőképpen megerjedtek és átható szagot is kibocsátanak magukból, szép kis konzervdobozokba kerülnek, öregbítve a svéd gasztronómia hírét a világban.
GasztroEszti
Kapcsolódó cikkünk: A világ legundorítóbb ételei