© 2018 Foodyny.

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete francia mestertanfolyamát, melyen a hazai cukrászélet színe-java leshette el a legújabb technológiákat és innovatív megoldásokat a világhírű, magyar származású Denis Matyasy, Patrick Simeone és Roland Zanin cukrászmesterektől.

mesterkurzus1

Vojtek Éva a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete nevében lapunknak elmondta: azok a cukrászmesterek, akik az elmúlt napokban Budapesten tartottak mesterkurzust, évről évre kijelölik a világhírű francia tömegcukrászat irányvonalát.

– A Relais dessert tagjaiként a megszerzett tudást nemcsak egymás között osztják meg, hanem mindenkivel, aki kíváncsi rá.

A tanfolyam tematikáját a mesterek határozzák meg, a termékek között gyakran vannak ismétlődőek, így például a mille-feuille is, amely, bár rendre visszatér a figyelem középpontjába, mindig másmilyen formában.

mesterkurzus3

– Minket rendkívül megfogott az, hogy a mesterek kijelentették: az ételérzékenységgel ők nem foglalkoznak, szerintük a mentes desszertek készítése teljesen más szakma. Aki hozzájuk betér, annak tisztában kell lennie azzal, hogy termékeik cukrot, tejet, lisztet és tojást is tartalmaznak – magyarázza Vojtek Éva, hozzátéve: ezzel a szemlélettel ellentétes a hazai, főként budapesti fogyasztók igénye, akik a hagyományos cukrászdákba betérve is igénylik az intoleranciájukhoz, vagy diétájukhoz illeszkedő süteményeket.

A mesterkurzusok résztvevői között a legnagyobb hazai cukrászatok is képviseltetik magukat, így jelen volt az Auguszt, a Daubner és a Pataki Cukrászda is.

– Nekik is igényük van arra, hogy megismerjék a francia mesterek újításait, melyek szemlélete új termékek megalkotására inspirálja őket – mondja Vojtek Éva.

mesterkurzus4

A szervezők sok új arccal találkoztak, akik első alkalommal vettek részt a tanfolyamon. Ilyen Bujáki Henrietta is, aki Dombóváron, családi cukrászdát visz.

– Hatalmas élmény volt ez a három nap, nagyon sokat tanultunk, rengeteg érdekes újítás mögé pillanthattunk be – meséli a fiatal cukrász, aki úgy véli nagyon sokat fejlődött a kurzusnak köszönhetően. – Szeretném a cukrászdánkban is bevezetni ezeket az új technológiákat, hogy minél finomabb, frissebb terméket tudjunk előállítani. Folyamatosan fejlődni kell, követniük kell a trendeket. Ki mástól sajátíthatnánk ezt el, mint a legnagyobb francia mesterektől?

mesterkurzus5

A dombóvári cukrász úgy véli, ma már alapkövetelmény, hogy a süteményekben meglegyenek a különféle textúrák, az emberek vágynak a roppanósságra a lágy, könnyű krémes rétegekre, és az idénygyümölcsök felhasználására is. A mostani mesterkurzus középpontjában is ez a szemlélet állt, és tökéletesen megmutatkozott többek között a pisztáciás-epres süteményben, a citromos tarte-ban és a bogyós gyümölcsök mellett, pipettában alkoholt is tartalmazó pohárkrémben.

Még több kép a Foodyny Instagram oldalán!

ESZTER

Kapcsolódó cikkünk: Jamie Oliver Budapesten mutatta be vadonatúj menüsorát

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.