© 2018 Foodyny.

A Villányi Borvidék egyik meghatározó szereplője Riczu Tamás. 15 éve gazdálkodik, három éve pedig a bioborok készítése felé fordult. Maximalista borász, aki nem tűr kompromisszumot szőlészetében.

riczutamas1

Meglehetősen érdekes az ön életútja, hiszen árufuvarozóból lett borász. Miért váltott?

– Prózai okai vannak. Feleségül vettem egy villányi borász lányát. A család, a borászat mellett vendéglátással is foglalkozott, és gyakran besegítettem a felszolgálásba. A vendégek folyamatosan kérdeztek a borokról, és zavart, hogy szinte semmit sem tudtam mondani. Így autodidakta módon kezdtem el elsajátítani az alapokat, aztán beleszerettem ebbe az érdekes, kihívásokkal teli szakmába. Visszaültem az iskolapadba és borász szakmérnök végzettséget szereztem.

Gondolom, az elmélyülés és a tanulás időszaka megváltoztatta a korábban laikus gondolkozását is.

– Pontosan. Korábban a bor nekem csak egy alkoholos termék volt, nem élvezeti érték. Nem láttam benne azt, hogy miként formálható. Ma már tudom, hogy a készítése alkotó folyamat is, amelynek minden fázisa – a szőlő tudatos művelésétől a palackba zárásáig – hatalmas odafigyelést, szakértelmet igényel.

Mekkora területen gazdálkodnak?

– Jelenleg hét hektár saját termőterületünk van és további 65 hektár területen gépi szolgáltatást nyújtunk a környék borászatainak. A korábbi bő egy évtizedhez képest jelentős változást hozott 2015, amikor saját területeinken teljesen áttértünk a biogazdálkodásra.

riczutamas2

Miért tért át a bioborok készítésére?

A váltás egy nagyon érdekes tapasztalás eredménye lett. Ahogy említettem, a cégem gépi szolgáltatást is végez. Az egyik megbízónk, egy svájci cég kért fel arra, hogy a szőlőterületein bioművelést végezzünk. Akkor én még egyáltalán nem értettem ehhez, ezért azt javasoltam, hogy fogadjanak egy szaktanácsadót, akinek az iránymutatásai alapján el tudjuk végezni a munkálatokat. Abban az évben, amikor a svájci cég területén átálltunk a biogazdálkodásra, erős gombás fertőzések jelentek meg a környéken, és azt vettem észre, hogy bioművelésű területeken száz százalékig egészséges szőlőt tudtam előállítani. Ezt követően egy napon szedtük az ő szőlőjüket és a miénket, egymás melletti tartályokban érleltük azokat. Az eredmény pedig önmagáért beszélt, érzékszervileg is sokkal jobb volt a bioművelésű bor.

Egyik évről a másikra át lehet állítani egy termőterületet bioművelésre?

– Természetesen nem, a döntést azonban meg lehet és meg is kell hozni egyik évről a másikra. Számomra nem az a fontos, hogy a borosüveg címkéjén rajta legyen a bio megnevezés. Inkább az, hogy védjem a szeretett környezetemet a sok vegyianyag ellen, hogy a boraimba csak természetes anyagok kerüljenek, a hitelességem. Számomra a szőlőművelésben és a borászatban ezek az elvek a legfontosabbak.

riczutamas3

A termelés volumenében ez jelent változást?

– Nem, hiszen a Villányi Borvidék, ahol gazdálkodunk eredetvédett. Ha borainkon a villányi nevet akarjuk használni, meg kell felelnünk az előírásoknak és a mennyiségi korlátozásoknak is. Több borunk tehát ez alapján nem lett. 50-60 mázsát termelünk hektáronként – ami magas terméskorlátozás – azért, hogy prémium minőséget tudjunk garantálni. Ezt csak úgy tudjuk elérni, ha zsendüléskor leválogatjuk a termést, így sokkal magasabb beltartalom születik a termelés végére.

Milyen borásznak tartja magát?

– Számomra a legfontosabb a végeredmény, a produktum, a termék, hogy mögé tudjak állni, hogy hiteles legyen mindaz, amit létrehozok. A bor minőségének, kompromisszumok nélkül, az első helyen kell állnia. A rengeteg befektetett munka a szőlő gondos művelésekor, az éjszakába nyúló szüretek utáni feldolgozás, a borokkal való folyamatos foglalkozás, mindezek elfelejtődnek, amikor a boraim fogyasztóitól elégedett visszajelzések jönnek. Hogy milyen borász vagyok? Talán két szóval jellemezhetném önmagam. Maximalista és tudatos. Amit csinálok, azt szeretném jól csinálni, közben megérteni, irányítani és beavatkozni a folyamatokba. Hiszem, hogy egy tökéletes bor a szőlőben születik, melyet maga mására kell, hogy alakítson az útkereső borász.

ESZTER

Fotók: facebook.com/tamas.riczu

Kapcsolódó cikkünk: Kovács Zita: Édesapám iránti szeretet vitt a borász pályára

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.