© 2018 Foodyny.

4 nap, mínusz 4 kg – ígérte egy minap megjelent cikk. Sőt! A hasadról egyszerűen leszívja a zsírt! Kihagyhatatlan ugye? Nincs éhezés, hiszen a banán laktató, van benne cukor (nem is kevés), a leírás szerint bármennyi fogyasztható belőle. Gyanús? Kicsit. De azért ki kellett próbálni.

Kihívás előtti mérlegelés

Mivel itt a bikiniszezon, mínusz néhány centi az “úszógumiból” csak jól jöhet. Leszögezzük, a tesztalanynak – gyakorlatilag – nincs súly feleslege. Heti rendszerességgel táncol, és alkalmanként fut, ebben a diéta ideje alatt nem volt változás. Nézzük a tapasztalatokat, és a végén a dietetikus véleményét!

banan1

A kávéfogyasztásra nem tértek ki, ezért az „egy pici cukorral, napi kettőből nem lehet baj” alapján, benne maradt a napi rutinban. Majd erre fogjuk, ha nem sikerül egy dekától se megszabadulni. A mérleg első nap 53,4 kilót mutatott. Centit nem használtunk, ellenben a két évvel ezelőtt vásárolt, kissé szűk – bele lehet még ebbe fogyni – szoknyát igen.

Banán reggel, délben, este

Az első nap tökéletesen sikerült betartani a diétát. Reggeli: kávé, 2 db banán, 2 dl tej (ezt is engedi a diéta). Tízórai: 1 db, ebéd: 2 db, uzsonna: 1 db, vacsora: 2 db banán. Éppen akciós, csak ráadás, hogy ilyen olcsón rég ettünk egy teljes napig.

A második nap ugyanannyi, azaz nyolc darab fogyott a gyümölcsből, de kellő fegyelmezettség hiányában, a vacsoraadag mellé egy deci rosé és 5 (!) szem eper is becsúszott.

A harmadik nap az elsőhöz hasonlóan csak banánból (6 db), tejből (2 dl) és kávéból állt. Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy a kolléga érkezése a cukrász workshopról a kostolóval nem kifejezetten segített. 

foodyny sutik

Nagyjából az uzsonna idejére érkezett meg az érzés: kizárt, hogy ezt még egy napig ki lehet bírni, továbbá (majdnem) bármit megtennénk egy szelet sonkáért.

Negyedik nap: A reggeli csak kávé és tej. Nem, nem véletlenül. Az ebéd egy darab banán, és igen, már a látványa is fáj. Uzsonnára egy, vacsorára pedig 2 darab és 2 dl tej a nap végeredménye.

Az ötödik nap reggel 52,8 kilót mutat a mérleg, a kissé szűk szoknya továbbra sem az igazi. Tapasztalataink alapján ennyi egy zumbaóra alatt is lemegy. Szóval, hacsak nem banánimádó a kedves olvasó, azt javasoljuk, válasszon másik diétát.

A dietetikus szemével

Szarka Dorottya dietetikus szerint, alapvetően ezzel a diétával (is) az a baj, mint a többivel: korlátozza az alapanyagok, élelmiszerek körét, ami nemcsak fizikálisan, hanem pszichésen is megterhelő.

banan2

– Abból nem lehet probléma, ha 3-4 napig egyféle élelmiszert eszik valaki, bár rövid távú következmények, mint például fáradtság, koncentrációs zavarok, hangulatingadozás, rosszkedv előfordulhatnak, esetleg az emésztés is lelassul picit, vagy épp ellenkezőleg, hasmenéssel reagál a szervezet. Maradandó károsodást nem okoz, feltéve, ha az adott személynek nincs egészségügyi panasza, problémája.

A leadott kilók nagy része többnyire csak víz, nem "zsír", tehát a normál étrendre történő visszaállás után a súlyunk is visszaáll, sőt, akár még többet is hízhatunk, mint amennyit lefogytunk.

– Én a hosszú távon fenntartható, akár apró lépésekben véghezvitt életmódváltásban hiszek, ezt is javaslom mindenkinek.

Kapcsolódó cikkünk: Súlyos tévedések – 2018 legőrültebb diétái

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.