Az eszpresszó a világ egyik leggyakrabban fogyasztott kávéja.
Többnyire erős, intenzív aromájú, általában nagyobb mennyiségű koffeint tartalmaz, mint a legtöbb kávéital. Éppen ezért az adagolása során, jóval mérsékeltebben kell bánni vele, mint például az amerikai filteres változattal. Átlagos koffeintartalma 150-200 mg között van.
Az első kávéfőzőt, amely eszpresszót állított elő, Angelo Moriondo szabadalmaztatta 1884-ben. Tizenhét évvel később, 1901-ben Luigi Bezzera egy továbbfejlesztett változattal rukkolt elő, ennek szabadalmát Desiderio Pavoni vásárolta meg, hogy aztán megalapítva a La Pavoni gyárat, megkezdje az eszköz sorozatgyártását. Az évek során az eszpresszó az egész világon elterjedt, és manapság épp olyan népszerű Európában, mint Amerikában, vagy a nyugati stílusú kávéházláncok megnyitásának köszönhetően a Közel-Keleten és Ázsiában.