A disznóvágás a városi emberek számára már csak turisztikai attrakció, az állattartóknak azonban a megélhetést, a húsfogyasztóknak pedig a finom falatokat jelenti.
A tradicionálisan november és január között megtartott disznótorok köré különböző iparágak kezdenek kiépülni. A hagyományos értelembe vett disznóvágás családi eseménye mellé megjelentek a csapatépítő tréningek, ahol a munkában megfáradt dolgozók ereszthetik ki a gőzt. Náluk a pálinka és a kész ételek kapnak főszerepet, de ha akarják, perzselhetik a malacot, és bepillantást nyerhetnek a kolbásztöltés rejtelmeibe is.
Évről évre azonban egyre több az úgynevezett bérvágás is. Ma már az innovációknak köszönhetően lehetőség van arra, hogy kiválasszuk egy állattenyésztő tetszőleges malackáját, és megvegyük azt egészben vagy akár részben. A meleg otthonunkból pedig egy webkamera segítségével figyelemmel tudjuk követni a jószág növekedését, megbizonyosodhatunk arról, hogy jó sora van.
Aztán ha eljön a megfelelő pillanat, szakértők levágják és feldolgozzák helyettünk, akár garantáltan gluténmentesen is. Ezután már nincs más hátra, minthogy egy csomagküldő szolgálat által megkapjuk a kész termékeket, amiket a kamrába fellógathatunk, vagy a mélyhűtőbe sorakoztathatunk. Ki tudja, lehet, hogy néhány év múlva már csak azt kell mondanunk: MZ/X, nyitom az ablakot...
Fotó: Fortepan