November 4-5. között ismét a malacoké volt a főszerep Pennsylvaniában, ahol – ahogy eddig évről évre – idén is megnyitotta a hagyományos Bacon Fest, vagyis a szalonnafesztivál. A város egyik legnépszerűbb rendezvényén több mint ötezer látogató fordult meg, és kóstolt, kóstolt, amíg a gyomra bírta.
A százötven pavilonból álló vásártéren minden a szalonnáról szólt, és ez szó szerint értendő: még szalonnás fogkrémet és fogselymet is lehetett kapni.
A Fest300 nevű, fesztiválokat értékelő oldal egyébként beválogatta ezt az eseményt a világ háromszáz legérdekesebb fesztiváljai közé, úgyhogy túlzás nélkül állíthatjuk, óriási buli egy ilyenen részt venni.
A fesztiválon minden évben választanak egy top ételt, idén ez egy préselt sertéshúskocka lett, amelyet füstölt sajtos, szalonnás rizottóval tálalnak.
A húst előbb fokhagymás olajban és kakukkfűben párolják, majd megsütik szalonnás zsírban. A tálaláskor Aioli mártással (olívaolaj és fokhagyma keveréke, néhány csepp citrommal frissítve) öntik nyakon, édes pácolt vöröshagymával díszítik.
ZsÉ