A só nagy mennyiségben egészségtelen, ezért jó lenne komolyan odafigyelnünk arra, mennyit fogyaszthatunk belőle anélkül, hogy a szervezetünket károsítaná. A túlzott sózást persze nehéz megállni, ha olyan ízetlen ételeket tesznek elénk, amelyek csak nagy adag sóval válnak élvezhetővé.
A Foodyny összegyűjtötte a világ legsósabb ételeit, amelyek közül nem egy annyi ásványi anyagot tartalmaz, hogy egy felnőtt ember napi szükségletének akár a 44 százalékát is kiteszi.
1. Kenyerek és zsemlék
Egy-egy sós zsemle, bagett akár 3500 milligramm nátriumot is tartalmazhat. Szakemberek szerint napi nátriumbevitelünk 65 százaléka boltban vásárolt élelmiszerekből származik, és ennek nagy része pékáru.
2. Füstölt húsok
Hat vékony szelet felvágott nagyjából 1,130 milligramm nátriumot tartalmaz. Ha kenyérrel esszük, máris beáll a só-sokk.
3. Pizza
Összetevői alapján egy átlagos pizza akár 5000 milligramm sóval is készülhet.
4. Friss és feldolgozott baromfi
A nyers baromfi – ha hozzáadott húslevessel készül – akár 60 milligramm vagy ennél is több nátriumot tartalmazhat.
5. Leves
A világ legósabb ételei az éttermi levesek, sokszor az ajánlott napi sómennyiség dupláját tartalmazzák.
6. Sajtburgerek, szendvicsek
A zsemlébe tömött finomságokkal akár 4000 milligramm sót is elfogyaszthatunk.
7. Sajt
A parmezánban, túróban, 850 milligramm só van evőkanalanként, 918 milligramm csészénként.
8. Tésztás ételek
Különösen a készételekkel vigyázzunk, amelyekben akár 1000 milligramm só is lehet.
9. Húsételek
A steak elképesztő mennyiségű sót tartalmazhat, szemben egy grillezett filével, amelyben mindössze 470 milligramm só található.
10. Sós rágcsálnivalók – sós perec, chips, pattogatott kukorica
Szintén a legsósabb ételek közé sorolandók, ami talán nem meglepő. Adagonként ezek a nassolninivalók akár 450 milligramm sóval terhelhetik a szervezetünket, vagyis az ajánlott napi sóbevitel 20 százalékával.
Forrás: napidoktor.hu/Adrina
ZsÉ