© 2018 Foodyny.

Ahogy minden ünnepet, a karácsonyt is ezer fokon élik meg az olaszok: hatalmas lendülettel vetik bele magukat a karácsonyi vásárok forgatagába, sütnek-főznek, közben pedig mély hívőként imádkoznak. Lássuk az öt legnépszerűbb adventi szokásukat!

1. Szinte minden olasz nagyváros főtere zsúfolásig megtelik árusokkal, kézművesekkel, street-foodosokkal és vásározókkal. Itália legnagyszabásúbb ilyen rendezvénye a milánói Oh bej! A színes forgatagon kívül csodás betlehem, korcsolyapálya és fénykavalkád várja a kicsiket és nagyokat.

advent olasz

2. Jézuska helyett az olasz gyerekeknek a Télapó, vagyis Babbo Natale hozza az ajándékokat, hogy aztán annak felesége, Befana vízkeresztkor további meglepetésekkel örvendeztessen meg mindenkit.

advent olasz2

3. A karácsonyi kalács, vagyis a panettone egy kuglófra hasonlító mazsolás, aszalt gyümölcsös édesség, amely nem hiányozhat egyetlen magára valamit is adó olasz mamma repertoárjából sem.

advent olasz3

4. Olaszországban nem terjedt el az adventi koszorú használata, a jászolok állítása azonban hatalmas népszerűségnek örvend. Az 1200-as évektől kezdődik ennek hagyománya, és nemcsak a főtereken, hanem az otthonokban is előszeretettel építenek betlehemet a családok.

5. Karácsonykor tömöttek az olasz templomok padsorai, ilyenkor még a nem gyakorló keresztények is részt vesznek az ünnepi szentmiséken, a pápai misét pedig vagy személyesen a Szent Márk téren vagy televízión keresztül követik figyelemmel.

 

ESZTER

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.