Elgondolkodtak már azon, hogy miért pont délben van az ebéd? A Foodyny utánajárt ennek a szokásnak is, és meglepő eredményre jutott: az 1600-as években alakult ki Magyarországon ez a szokás, előtte egészen másként étkeztek őseink.
A XVII. század második feléig kétszer ettek naponta, ebédeltek és vacsoráztak, nem volt szokás reggelizni. Nem is lett volna rá idő, hiszen délelőtt tíz órakor már az asztalon gőzölgött a leves. A vacsoraidő is korai volt a mostanihoz képest, öt-hat órakor már el is fogyasztották. Hazánkban a déli ebéd egy átvett, modern európai szokás, amelyet a franciákhoz kötnek. Párizsban kezdtek az emberek pontban déli tizenkettőkor enni, és este hét körül vacsorázni. A történészek szerint igen nehezen terjedt el itthon a külföldi „flanc”, de végül visszavonhatatlanul napi rutinná vált.
ZsÉ