© 2018 Foodyny.

Évek óta heves vita folyik arról, hogy a pálmaolaj tényleg komoly negatív hatással van-e az emberi szervezetre vagy sem? A kérdést egy cseppet sem könnyű eldönteni, főleg annak fényében nem, hogy ez a termék a világon az egyik legszélesebb körben használt alapanyag.

Megtalálható az élelmiszeripartól a kozmetikai piacon át az üzemanyaggyártásig. Adalékként jelen van apró- és péksüteményekben, cukorkában, chipsekben, csokoládéban, kekszben, mélyhűtött termékekben – köztük pizzákban – jégkrémekben, ipari sütőzsiradékokban, de még a mikrohullámú sütőbe való pattogatott kukoricában is. Ezek után tudós legyen a talpán, aki kijelenti, hogy évtizedek óta rosszul ítélték meg az olajpálma húsos gyümölcshéjából sajtolt növényi zsiradékot – amivel komoly iparágak létét veszélyezteti.

A kutatókat persze nem érdekli az élelmiszerlobbi, ők kísérleteket végeznek, és beszámolnak a végeredményről.

Most is érkeztek friss hírek, amelyeket megosztunk a Foodyny olvasóival. Spanyol és holland kutatók arra jutottak, hogy – bár sokan azt mondják, a telített zsírsavak miatt egészségtelen a pálmaolaj – valójában a fő komponenssel, a palmitinsav nevű zsírsavval van a baj. A telített zsírsavak családján belül a palmitinsav az egyik legkevésbé egészséges. Egy közelmúltbeli tanulmány (a Nature című, rangos tudományos lapban jelent meg) azt állítja, hogy a palmitinsav fogyasztása és bizonyos típusú áttétes rákok növekedése vagy akár megjelenése között közvetlen összefüggés van.
Vagyis, inkább nem ajánlott a fogyasztása.
A világ élelmiszerpiacain egyébként elindult egyfajta változás, Spanyolországban több élelmiszerlánc is kitiltotta polcairól azokat a termékeket, amelyekben adalékanyagként jelen van a pálmaolaj. Nagy kérdés, hogy Magyarország mikor indul el ez folyamat. Gyanítjuk, hogy legfeljebb évtizedek múlva.

 

ZsÉ

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.