© 2018 Foodyny.

A tápiókából őrölt liszt a tápiókakeményítő. Finom porállagú őrleményről van szó, amelyet a dél-amerikai eredetű maniókagyökérből vonnak ki. Ez a növény szerte a világon, így Ázsiában is elterjedt, ma már Thaiföld a tápiókaliszt-gyártás nagyhatalma.

Előállítása során a maniókagyökérből eltávolítják a toxinokat, a keményítőt pedig kimossák az összedarált gumóból, majd az egészet ülepítik, szárítják, porítják. Önmagában gluténmentes alapanyag.

A tápiókaliszt kiválóan használható búzaliszt helyett levesek, főzelékek, rántások, mártások, gyümölcsszószok besűrítésére. Egészen enyhén édeskés íze van, és a kukoricakeményítővel szemben szinte észrevehetetlen az ételekben. Tökéletes például gyümölcspiték töltelékének a megkötésére, mert nem fehéríti el, és nem gumis az állaga. Ez a magas keményítőtartalom nagyon jól jön a gluténmentes sütemények és kenyerek esetében is. Egyrészt javítja azok textúráját, és hozzájárul ahhoz, hogy a sütemények tésztája ne legyen túl morzsalékos, széteső. Ugyanakkor elősegíti a ropogós kéreg kialakulását a sütés során, ezért kenyerek és pizzafélék gluténmentes lisztkeverékeibe is érdemes beletenni.

Forrás: izeselet.hu

 

ZsÉ

Címkék :

Cikkajánló

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.