Annyira evidens, hogy már szinte eszünkbe sem jut feszegetni azt a tényt, miért használunk fakanalat a főzéshez. Azért, mert ennél nincs jobb.

Az extra szűz kifejezés arra az eljárásra utal, amely során a fáról leszedés után 24 órán belül – az erjedés megindulása előtt – elkezdik a sajtolást.

Bárhol járunk a világban, mindenhol találkozunk újévi babonákkal, népi hiedelmekkel. Ezek egy részének középpontjában az étkezés áll: mit együnk az év első napján akkor, ha szerencsések, egészségesek és gazdagok szeretnénk lenni? Körbenéztünk a világban, és összegyűjtöttünk néhány különleges fogást.

A szalvéta használata csak évszázadokra nyúlik vissza, mivel régen egyszerűen lenyaldosták vagy a hajukba törölték az ujjaikat az emberek egy-egy lakoma után. A későbbiekben tálakban mosták meg a kezeiket, és az abroszt használták a víz letörlésére.

A budapesti Ferenciek tere elmaradhatatlan kellékeként épült be a köztudatba az a cukrászda, mely a mára már ikonikus nevet, a Jégbüfét kapta. Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy ez a bájos cukrászda a mindennapjaik részeként egy állandóság jelképe volt, és ma is az.

Bár nem kell a szomszédba mennünk újévi babonákért, azért körbenéztünk az öreg kontinensen, hogy mitől várják a környező népek a gazdagságot és az egészséget 2018-ra.

Fáj a feje, ki van száradva a szája? Folyamatosan szomjas és étvágytalanság gyötri? Összegyűjtöttünk öt remek gasztrotippet, amellyel enyhíteni tudja a másnaposság kellemetlen tüneteit.

Az étkezés nemcsak fizikai szükséglet, hanem élmény is, ennek pedig része a teríték is. Hogy miként kell teríteni, az sok mindentől függ: a napszaktól, az eseménytől, a feltálalt ételektől, stb. Az biztos, hogy sokkal jobban esik az étel, ha megadjuk a módját.

A Honvéd kórház sürgősségi osztályának főorvosa szerint a legjobb lenne, ha nem is lenne szilveszter, szerinte ugyanis ilyenkor azt hisszük, bármit megtehetünk.

Kifogyhatatlan a magyar népi hiedelmek tárháza, ha az újévi babonákról van szó. Nem mindegy, hogy mit eszünk, mit iszunk, mit sütünk, sőt, még az sem, hogy férfi vagy nő lép be elsőként a lakásunkba.

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.