Nem kell mindig kaviár – szólt a népszerű tévésorozat címe. Mindig valóban nem kell, mert nem tartozik az olcsó élelmiszerek közé, de a kaviárnak is több fajtája van, és remek csemege. Aki idegenkedik tőle, annak is érdemes egyszer kipróbálnia.

Köztudott, hogy hazánkban az ünnepi asztal elengedhetetlen fogása szenteste a halászlé, azt azonban, hogy miért alakult ki ez a gasztro-hagyomány, már csak kevesen tudják. A gyökereket a keresztény tanításokban kell keresni.

Nyersen, főzve, párolva, vagy savanyítva, főétel mellé, vagy salátához - ez mind a káposzta. A téli időszakban az egyik legjobb vitaminforrás, amit előszeretettel fogyasztunk.

Minden nemzetnek megvannak a maga szokásai – nincs ez másként a karácsonyi ünnepkörrel sem. Mi halászlét eszünk mákos bejglivel, míg be nem üt a kajakóma, de lássuk, mit fogyasztanak ilyenkor kontinensünk népei!

Egy biztos: az ünnepek alatt többnyire igyekeznek az emberek minőségi italokat fogyasztani, hogy megadják a módját. Nagyon helyes! Egyrészről ez elősegíti a minőségi italfogyasztás kultúrájának elterjedését, másrészről ha már ünnep, akkor csináljuk elegánsan.

Nekünk, magyaroknak minden ünnepkörre megvan a magunk babonája. Karácsonykor ráadásul mintegy tucatnyi dologra kell odafigyelnünk, hogy férjet fogjunk magunknak. Na, meg persze, hogy jó legyen a termés az elkövetkezendő évben, vagy éppen szerencsében és egészségben legyen részünk.

A Zóna fitnesz alapítója szerint a karácsony lényege, hogy együtt legyünk a szeretteinkkel és felszabadultan étkezzünk. És, hogy mi lesz a háromnapos trakta után? Azt tartja, a szervezetünk ezt is meg fogja oldani.

A visszaszámlálás a végéhez közeledik, hamarosan felgyúlnak az ünnepi fények, mi pedig leülünk a megterített asztal mellé, hogy elfogyasszuk szeretteink körében a karácsonyi vacsorát. De mi kerüljön az asztalra?

Amióta világ a világ, olyan kibékíthetetlen ellentét van a szegedi és a bajai halászlé szerelmesei között, mint a Ferencváros és az Újpest szurkolói között. Karácsony közeledtével pedig különösen aktuális a kérdés: melyik az igazi?

Sokan tévesen hiszik, hogy a jégbor olyan bort jelent, amelyet jéggel szolgálnak fel, vagy olyan jeget, amelyet felöntenek borral. A jégbor valójában a készítési technológiájáról kapta a nevét.

FŐTÁMOGATÓ

Kende Gastro logo 5 prof konyha

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.